Spite lepšie!

Niekedy stačí naozaj maličkosť a večná únava, podráždenosť a nervozita kvôli nedostatočnému spánku pominú. Azda to najjednoduchšie (a často aj najúčinnejšie) čo môžete urobiť, je upraviť stravovacie návyky. Ktoré potraviny vám pomôžu lepšie spať?

Zázrak menom tryptofán
Za problémy s nespavosťou a zaspávaním môže stáť nedostatok serotonínu a melatonínu. Tvorba serotonínu je podmienená aminokyselinou tryptofán, ktorú prijímame z potravín. Produkcia melatonínu je ovplyvňovaná intenzitou svetla (čím viac svetla, tým menej melatonínu) a, samozrejme, tvorí sa aj zo spomínaného tryptofánu. Okrem toho je možné prijať ho aj z niektorých potravín (ryža, banány). Na dobrý spánok majú vplyv aj ďalšie látky napríklad horčík a draslík, ktoré uvoľňujú napätie a navodzujú relax. Vápnik sa tiež podieľa na znižovaní stresu. Tu sú tie najlepšie potraviny pre dobrý spánok:

Morčacie mäso
Morčacie mäso je pomerne bohatým zdrojom aminokyseliny tryptofán, preto si ho s pokojom doprajte nielen na obed, ale aj na večeru. Ak ku grilovanému, alebo dusenému morčaciemu mäsu pridáte rozmanitú zeleninu, doplníte organizmu dávky tryptofánu i vitamínov a minerálov.

Mlieko
Mlieko je tiež dobrou zásobárňou tryptofánu. Okrem tejto aminokyseliny obsahuje mlieko aj vápnik, ktorý eliminuje stres. Samozrejme, skutočne účinkovať bude iba „poctivé“ mlieko. Pokiaľ máte možnosť kupovať mlieko priamo z gazdovského dvora, neváhajte. Šálka vlažného mlieka pred spaním naozaj pomôže. Okrem mlieka si môžete pochutnať aj na jogurte, alebo syroch, ktoré sú rovnako bohaté na vápnik.

Banány
Banány podporujú výdatný spánok hneď tromi spôsobmi. Sú bohatým zdrojom tryptofánu, ktorý stimuluje tvorbu serotonínu. Okrem toho obsahujú aj melatonín, ktorý signalizuje mozgu, že prišiel čas na spánok. Do tretice sa v ňom nachádzajú horčík a draslík, ktoré uvoľňujú napätie. Banán obsahuje aj sacharidy, ktoré je najlepšie konzumovať dopoludnia. Ak však trpíte nespavosťou, tento fakt vás príliš trápiť nemusí. Preto si pred spaním pripravte chutný banánovo-mliečny koktail, ktorý vám pomôže zaspať.

Už viete, ktoré potraviny vám pomôžu navodiť pokojný spánok. Ešte chýba informácia o tom, čoho sa treba vyvarovať. Nepriateľmi spánku sú alkohol, káva a tmavá čokoláda (obsahujú veľa kofeínu). Korenené a tučné jedlá zasa zaťažia žalúdok a s plným bruchom sa spí len veľmi ťažko.

-mm-
Obrázok: freedigitalphotos.net, marin