Špenát zo žihľavy so strateným vajcom
Ingrediencie:
800 g výhonkov a listov mladej žihľavy, olivový olej alebo maslo ghi, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, muškátový oriešok, ocot, 4 ks vajec, soľ a korenie
Postup:
Žihľavu dajte do sitka a prelejte ju horúcou vodou. Prestane páliť a budete ju môcť ľahko nasekať. Na panvici rozpustite maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom doružova nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte posekanú žihľavu a trošku vody. Varte a miešajte približne 10 minút, než žihľava zmäkne. Hlbšiu panvicu vymažte olejom a nalejte do nej vodu, približne 8 cm na výšku. Vodu osoľte, prilejte do nej lyžicu octu a priveďte do varu. Varte ju na miernom plameni, aby len zľahka bublala. Do vody opatrne rozklepnite vajcia. Použiť môžete aj naberačku alebo tanierik, z ktorého necháte rozklepnuté vajcia do vody opatrne skĺznuť. Varte, kým bielok nestuhne, asi 2-3 minúty. Potom deravou naberačkou vajcia vylovte. Na tanier naservírujte horúci žihľavový špenát a naň vajcia. V rýchlejšej variante môžete vajcia pripraviť napríklad ako volské oko.