Spánok prospieva zdraviu i kráse. Viete ako?

Počas nočného spánku sa ľudské telo regeneruje. V prípade, že ho nemáte dostatok, zanecháva to následky nielen na zdraví, ale aj na kráse.

Spánok a pleť
Počas nočného spánku dochádza k obnove kožných buniek. Krátky a nekvalitný spánok pôsobí na organizmus stresujúco. To znamená, že dochádza ku zvýšeniu produkcie stresového hormónu. Kortizol potom môže zhoršiť stav pleti a dokonca aj niektoré kožné ochorenia (ekzém, akné a pod.).

Nedostatok spánku tiež vedie k zníženej produkcii kolagénu a elastínu, ktoré sú zodpovedné za krásnu a mladistvú pleť. V neposlednom rade vplýva málo spánku aj na imunitný systém, ktorý následne nedokáže spoľahlivo bojovať proti škodlivým látkam z vonkajšieho prostredia. Výsledkom sú napríklad kožné ochorenia. Snažte sa preto organizmu dopriať aspoň 7-8 hodín spánku.

Málo spíte? Potom priberáte

Určite ste si všimli, že ak niekoľko nocí po sebe nespíte dobre, prejaví sa to na vašom apetíte. Podľa výskumov to majú na svedomí hormóny, ktoré majú na starosti reguláciu hladu. Tie nedajú mozgu signál, že žalúdok je už sýty. Potom dochádza k prejedaniu a nárastu hmotnosti.

Spánkom proti starnutiu a chorobám
Spánok eliminuje zápalové procesy v tele. Pri chronickom nedostatku spánku dochádza ku vzniku viacerých ochorení, ako napríklad kardiovaskulárne choroby, cukrovka a pod. Nedostatok spánku je tiež zodpovedný za vznik vrások, ktoré sú prejavom starnutia. Tiež spôsobuje neestetické tmavé kruhy pod očami.

Tipy, ako dobre spať
- vyhýbajte sa pred spánkom ťažkým jedlám
- pite dostatočné množstvo tekutín počas celého dňa
- zabezpečte si kvalitný spánok, ku ktorému je potrebné ticho,
  tma a primeraná teplota v miestnosti
- dôležitý je vhodný matrac
- zo spálne odstráňte elektroniku a mobilné telefóny
- pred spaním nepite alkoholické nápoje a nefajčite
- choďte spať a vstávajte v približne rovnaký čas

Tip na záver
Ak chcete zo spánku čerpať čo najviac benefitov, je potrebné urobiť okrem vyššie uvedených opatrení aj ďalšie. Darmo budete spať 8 hodín denne, ak svoju pleť pred spaním dostatočne neošetríte. Iba dokonale vyčistená pleť je pripravená na regeneráciu počas spánku.

-m-