Spánkové chronotypy – ste medveď, vlk, lev či delfín?

Poznať svoj chronotyp so sebou prináša výhody v podobe zvýšenej produktivity, ale aj lepšieho pochopenia potrieb vlastného tela, čo je nevyhnutné pre zdravie. Aké typy chronotypov poznáme?

  • Chronotyp MEDVEĎ

Do tejto kategórie patrí zhruba 55 percent populácie. Ľudia s týmto chronotypom prežívajú deň v súlade so slnkom. Vyhovuje im tradičná pracovná doba, avšak zvládnu aj spoločenský život v neskorších večerných hodinách.
Medveďa charakterizujú vlastnosti, ako nepretržitý tok jemnej energie a extrovertnosť. V praxi to znamená, že ide spať okolo 23-tej a vstáva okolo siedmej ráno, pričom nemá problémy so zaspávaním a ani ranným vstávaním. Medveď je najproduktívnejší dopoludnia, do zhruba 14-tej hodiny. Potom prichádza útlm a vtedy je v práci vhodné pracovať na jednoduchších úlohách.

  • Chronotyp VLK

O vlkovi je známe, že je najproduktívnejší v noci. Do tohto chronotypu patrí približne 15 percent populácie, pričom zahŕňa vysoko kreatívnych a introvertných ľudí. Ich kreativita sa prebúdza okolo poludnia a potom okolo 18-tej hodiny. Ak patríte do tejto kategórie a máte štandardnú pracovnú dobu, potom dopoludnia riešte menej náročné úlohy. Okolo poludnia zhruba do 14-tej je čas na náročnú či tvorivú prácu. Ak ste na voľnej nohe, potom je najlepší čas na tvorivé úlohy od 17-tej popoludní.

  • Chronotyp LEV

V populácii sa nachádza asi 15 percent ľudí, ktorí sa zaraďujú medzi chronotyp leva. Charakterizujú ich prirodzené vodcovské schopnosti, charizma a skoré ranné vstávanie. Dopoludnia zvládnu levy prevažnú časť činností. Avšak popoludní prichádza útlm a potreba zdriemnuť si. Večer sa levy cítia veľmi vyčerpané a do postele chodia už okolo 21. hodiny. Je pre nich dôležité spať 8 hodín.

  • Chronotyp  DELFÍN

10 percent populácie sa zaraďuje medzi chronotyp delfína. Sú zaujímaví tým, že podobne ako delfíny spia „so zapnutou polovicou mozgu“. Sú to vysoko inteligentní ľudia, často roztržití, s výbuchmi kreatívnej energie. Čo sa týka spánku, spánok býva nekvalitný a charakterizovaný sťaženým zaspávaním, pretože v posteli premýšľajú nad tým, čo sa stalo počas dňa. Túto skupinu najvýstižnejšie charakterizujú ťažkosti so spánkom a únava počas dňa. Preto sa tomuto chronotypu odporúča spať od polnoci zhruba do šiestej rána.

Neviete, do ktorej kategórie patríte?

Na internete nájdete testy, ktoré vám pomôžu odhaliť, či ste medveď, lev, vlk či delfín. Tomu môžete prispôsobiť svoj pracovný harmonogram a zvýšiť tak produktivitu alebo lepšie načasovať napríklad pitie kávy.
Mirka