Spáľte tuky – Hot Joga vám pomôže

Ak hľadáte cvičenie, pri ktorom schudnete výnimočne rýchlo a navyše má priaznivé účinky na váš organizmus, ste na správnej adrese. Vyskúšajte hot jogu!

Pozitíva pre vaše telo
Pravidelné cvičenie jogy vo všeobecnosti predstavuje spôsob zdravného životného štýlu. Veľký dôraz sa kladie na pozitívne myslenie a odburávanie stresu, čo je v dnešnej uponáhľanej dobe royhodne nezanedbateľné. Pri hot joge sa veľmi významne prehlbujú pružnosť tela a celková flexibilita, prečisťujete si lymfatický systém, zvyšujete kapacitu pľúc  posilňujete srdečnú činnosť a znižujete krvný tlak.

Pot a spálené kalórie
Hodiny hot jogy tvrajú 90 minút a prebiehajú v telocvičniach či štúdiách vyhriatych na teplotu okolo 40 stupňov celzia so zvýšenou vlhkosťou vzduchu. Jednotlivé asány (pózy) sa vám darí vďaka účinkom tepla cvičiť ľahšie, keďže vaše svaly sú viac uvoľnené a telo celkovo ohybnejšie. Jednoduchšie dosiahnete maximálnu ohybnosť bez obáv z nepríjemných kŕčov alebo svalového zranenia. Počas jedného cvičenia spálite od 400 až do skvelých 1200 kalórii!

Vynovená hot joga
V súvislosti s hot jogou, kedy cvičíte klasické asány (pózy), sa určite stretnete aj s pojmom bikram joga. Ide o inovovaný druh hot jogy pomenovaný podľa jógového šampióna Bikrama Choudhuryho. Vytvoril zostavu 26 asán a 2 dychových cvičení a tých sa počas hodiny držíte.

Pitný režim na prvom mieste
Zásady dodržiavania pitného režimu platia pri každom cvičení, a pri hot joge obzvášť. Kľudne sa vodou "zásobujte" už deň vopred. Keďže počas hodiny toho vypotíte extrémne veľa, musí tomu zodpovedať aj príjem tekutín pred i po tréningu. Taktiež vám odporúčame pred cvičením nejesť zhruba 2 alebo 3 hodiny.

V čom ísť cvičiť
Jednoznačte si zvoľte pohodlný, vzdušný odev, ktorý vám nie nie je tesný. Je dôležité, nech vás pri cvičení nič neobmedzuje, aby ste mohli pri cvičení dosahovať maximálnu ohybnosť. Zároveň sa vám musí ľahko dýchať. Nič nepokazíte, ak siahnete po tielku a krátkych nohaviciach z elastického materiálu. Aj pri tomto druhu jogy ste počas hodiny naboso. Veľmi praktické sú protišmykové zabezpečenia na ruky a nohy.

Pokiaľ sa hot jogu rozhodnete vyskúšať, majte na pamäti, že na cvičenie v teple si musí organizmus najrpv zvyknúť. Nedajte sa preto odradiť hneď po prvom pokuse, ale absolvujte hodinu aspoň štyrikrát.

Autor: Andrea Zummerová