Špagety s pestom z medvedieho cesnaku
Uvarte špagety al dente. Pri zlievaní si nechajte bokom asi 2 dcl vody, v ktorej sa cestoviny varili. Uvarené špagety dajte do veľkej misy a dôkladne ich premiešajte s niekoľkými lyžicami domáceho pesta (podľa počtu porcií). Aby ste dosiahli krémovú konzistenciu pesto omáčky, postupne prilievajte vodu, ktorú ste si odložili pri zlievaní špagiet.
Domáce pesto z medvedieho cesnaku
• 150 g listov medvedieho cesnaku
• 50 g strúhaného parmezánu alebo pecorina
• nastrúhaná kôra z polovice citróna
• 50 g orechov (vlašské, píniové, mandle, kešu, pistácie) alebo slnečnicových semienok
• 150 ml olivového oleja
• 1/2 lyžičky soli
Orechy nasucho opražte na panvici a nechajte vychladnúť. Listy cesnaku umyte, osušte a rozmixujte spolu s orechmi, soľou, citrónovou kôrou a syrom. Prilejte olivový olej a rozmixujte znovu na požadovanou konzistenciu pesta. Hotovým pestom naplňte poháriky a zakonzervujte lyžičkou oleja. V uzavretej sklenej nádobe vydržia v chladničke asi týždeň. Vo vhodnej dóze ho však v môžete skladovať v mrazničke aj niekoľko mesiacov.
Zdroj: TESCOMA