SOS pre imunitu Pomoc hľadaj doma

Kým príroda počas chladných mesiacov oddychuje, aby sa na jar prebrala k životu plná sily, pre ľudský organizmus a imunitný systém je toto obdobie zaťažkávacou skúškou. Nízke teploty, vysoká vlhkosť vzduchu, málo pohybu, málo slnka, málo vitamínov... Ale pomoc je bližšie, než by sme čakali.

Stalo sa dobrým zvykom, že s nástupom zimy bežíme do lekárne urobiť dôležitý nákup, lebo imunita volá SOS – potrebujem pomoc a podporu. Kto na seba úplne nekašle, ten volanie poslúchne a aj keby to po zvyšok roka trochu zanedbával, na jeseň si dá záležať na dostatočnom prísune vitamínov, minerálov a stopových prvkov.
A tu sa dostávame ku koreňu veci. Lebo kým farmaceuti a chemici tvrdia, že organizmu je jedno, v akej forme vitamíny dostane, či sú v jedle alebo sú to vyrobené preparáty, odborníci na výživu presviedčajú, že to jedno nie je. Ani zeleninu, ani ovocie, ani obilniny, ani mäso výživové doplnky nenahradia. Neodvážime sa to rozseknúť, iba skúsime počúvnuť obyčajný sedliacky rozum, ktorý hovorí, že pravda zvyčajne býva uprostred. Keď jeme všetko, čo treba, a chýbajúce zložky doplníme doplnkami výživy, robíme najlepšie ako sa dá.

Exotika v nevýhode
„Výživa významne prispieva k zachovaniu zdravej imunitnej ochrany. Ak v potrave dlhodobo chýbajú isté minerálne látky alebo vitamíny, silno sa znižuje schopnosť imunitného systému a náchylnosť na infekcie u postihnutého stúpa,“ potvrdzuje, čo všetci vieme, imunológ MUDr. Dušan Hríb.
Zároveň však upozorňuje, že základom dobrej imunity je sezónny jedálny lístok. „Vytvára väzbu medzi ľudským organizmom a jeho okolím. Dodržiavanie sezónnosti nám bez problémov zabezpečí dostatok vitamínov, minerálov a živín, pretože z prírody máme v každom čase k dispozícii práve to, čo najviac potrebujeme. Exotické ovocie, ktoré zvyčajne v zime kupujeme, aby sme mali dostatok vitamínu C, napríklad citrusy alebo kivi, nepotrebujeme tak veľmi, ako si myslíme. Je lepšie, ak sú malým spestrením, ale nie hlavným zdrojom vitamínov. Tie by sme mali čerpať najmä z prirodzene domácich, sezónnych potravín.“

Smradľavá sláva
Ako skvelé antibiotiká nám preventívne dobre poslúžia cibuľa a cesnak. Žiadna iná zelenina sa im nevyrovná v schopnosti bojovať s vírusmi a baktériami. Samozrejme, nie je nič príjemné, keď sme síce zdraví, ale ľudia od nás bočia, pretože s cibuľovým alebo cesnakovým odorom sme jednoducho neprehliadnuteľní.
Ako však dodáva doktor Hríb, nie je potrebné tlačiť do seba extra veľké dávky. „Zvyčajne vystačí, ak cibuľu a cesnak používame pri príprave jedla, ale opäť takého, ktoré je typické pre našu zemepisnú šírku a dĺžku. Prípadne si z cibule môžeme uvariť čaj, dobré látky v nej sa tým neznehodnotia.“

Víťazom je céčko
Každý jeden vitamín je pre správne fungovanie organizmu dôležitý, pretože každý má na starosti niečo iné. Podobne, ako keď v hodinovom strojčeku hapruje jedno koliesko, majú problém aj ostatné, aj v našom tele keď poriadne nefunguje jeden z mnohých fyziologických procesov, nemôžu dobre a plnohodnotne fungovať ani ostatné. Alebo povedané inak, nedostatok jedného vitamínu spôsobuje nedostatočné fungovanie ostatných.
V zimnom období treba dopĺňať najmä vitamín C. Najviac ho však nemajú už spomínané citrusy – aj preto, že sa oberajú ešte nedozreté, aby cestou k spotrebiteľovi nezhnili – ale kapusta! Presne tak, naša, obyčajná, zelená alebo červená. Skvelá je čerstvá, varená, a keď je nakladaná, má ešte extra bonus. „Kyslá kapusta obsahuje aj baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sa označujú ako probiotiká. Sú to kmene buniek, ktoré v žalúdku a črevách \'vyrábajú\' prírodné antibiotiká,“ vysvetľuje Dušan Hríb. Tie vedia zatočiť s vírusmi a baktériami, produkujú zlúčeniny obmedzujúce množenie kvasiniek a syntetizujú vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné na tvorbu niektorých protilátok.
Ďalšie významné domáce zdroje vitamínu C sú rakytník rešetliakový a šípky.

A sme doma
V jedálnom lístku by nemala chýbať ani čerstvá zelená zložka. Kto chce naozaj istotu, že je domáca, ľahká pomoc. Petržlenová vňať bez problémov vydrží vonku aj tuhé zimy. Zelené petržlenové byľky získame tak, že odzeraný vršok petržlenu necháme tróniť vo vode. Žerucha sa dá pohodlne vypestovať v kvetináči. Podobne môžeme nechať naklíčiť aj obilie. Všetko sú to významné zdroje vitamínov a navyše obsahujú flavonoidy – známe vďaka antioxidačným účinkom. „Laicky povedané, sú to látky, ktoré podobne ako vitamíny C, A a E zabraňujú voľným radikálom napádať a pustošiť zdravé bunky. V posilňovaní imunity majú preto flavonoidy významnú úlohu,“ vysvetľuje MUDr. Hríb.
Čerstvého lokálneho ovocia je v zime menej. Hoci v obchodoch bez problémov kúpime jahody aj vtedy, keď je vonku po kolená snehu, oveľa lepšiu službu pre obranyschopnosť organizmu urobia, pre Slovensko typické, jablká či hrušky. Existuje viacero odrôd, ktoré dobre uskladnené vydržia chutné a zdravé celú zimu. Žiaľ, viac zimného ovocia u nás niet.


Hráči z lesa
Nemenovali sme však ešte jedného veľmi dobrého hráča v tíme obranyschopnosti – huby. „Obsahujú Beta glucan, ktorý, ako je známe z množstva výskumov, štúdií aj praktického používania, je schopný optimalizovať imunitný systém,“ vysvetľuje Adrian Doboly z farmaceutickej spoločnosti Natures. Už v 60-tych rokoch minulého storočia sa robili viaceré štúdie, ktoré potvrdili protirakovinové účinky rôznych druhov húb. Beta glucan sa osvedčil u ľudí s častým výskytom infekčných ochorení, s alergiami a oslabenou imunitou.
Významným zdrojom Beta glucanu u nás je napríklad hliva ustricová. Kto si z nej neurobil zásoby na zimu, lebo nevedel, aká je užitočná, nemusí čakať do ďalšej sezóny. Výživové doplnky z lekárne sú na to, aby sme nimi doplnili to, čo potrebujeme, a nemáme. Ale aby sme ostali verní lokálnym produktom, treba žiadať výrobky, ktoré sú z hlivy vypestovanej na Slovensku alebo v blízkom okolí. Určite také zoženiete.

Stopoví bojovníci na strane imunity
Okrem vitamínov potrebujeme v zime aj minerály a stopové prvky. A to najmä nasledujúcu trojicu.
ŽELEZO: Pomáha fagocytom, ktorých úlohou v tele je zaregistrovať a zničiť cudzorodé látky. Nedostatok železa zvyšuje náchylnosť na infekcie. Slušné dávky železa sú v šošovici, cíceri, baraních rohoch, v bielej fazuli, mäse, prose, rybách a v celozrnných výrobkoch.
ZINOK: Tiež prispieva k aktivácii fagocytov, čím podporuje produkciu protilátok. Potraviny bohaté na zinok sú šošovica, biela fazuľa, cícer, mäso a celozrnné výrobky.
SELÉN: Podporuje enzýmy, ktoré sú nevyhnutné na odbúravanie škodlivých látok, napr. ťažkých kovov. Prirodzeným a sezónnym zdrojom sú huby, mäso a ryby.

Podporte svoju imunitu
Produkty spoločnosti Natures sú určené na serióznu podporu imunitného systému. Sú vhodné pre osoby s oslabenou imunitou, na podporu liečby ľahších ochoreni (vírusových, bakteriálnych, parazitárnych), pre alergikov na zmiernenie príznakov alergií a pre ľudí so zvýšeným psychickým alebo fyzickým stresom. Beta glucan sa vďaka patentovanej mikronizácii spoločnosti Natures do celého tela dostáva cez klky tenkého čreva. Následne cez lymfatický systém prenikne do krvného obehu kde zdvojuje väzbu imunitných buniek na patogén v podobe baktérie, vírusu, plesne i rakovinovej bunky a podporuje tvorbu a prežívanie kmeňových buniek v kostnej dreni. Výrobok bol ocenený známkou kvality Slovak Gold. Viac na www.natures.sk.

Súťažte s nami o 1 balíček produktov NATURES:

Súťažná otázka: Ktorú hubu môžeme na území Slovenska označiť ako významný zdroj beta glucanu?

Správna odpoveď: Hliva ustricová

Balíček produktov NATURES vyhráva: Milan Sádovský z Úľan nad Žitavou

                                         Výhercovi srdečne blahoželáme!