Social freezing zvyšuje šancu otehotnieť aj po 35. roku života

Ženská plodnosť nie je nekonečná. Kvalita vajíčok a s tým spojená šanca na počatie každým rokom prirodzene klesá. „Po tridsaťpäťke sa možnosť výrazne znižuje, po štyridsiatke je potom poznať každý polrok,“ zdôrazňuje v podcaste lekárenskej skupiny PILULKA Životosprávy MUDr. Patrícia Nižníková, špecialistka na IVF. Social freezing, čiže zmrazovanie vajíčok, pomáha ženám uchovať si mladšie, a teda často kvalitnejšie vajíčka. Tým zvýšia svoju šancu mať deti aj v neskoršom veku. Ideálny čas na zmrazenie vajíčok je medzi tridsiatym a tridsiatym piatym rokom života.

PREČO SI NECHAŤ ZMRAZIŤ VAJÍČKA?

Dôvody, prečo ženy volia social freezing, sú rôzne – od absencie partnera cez kariérne ciele až po zdravotné komplikácie. „Zmrazením vajíčok si ženy doslova kupujú čas. Hladina AMH alebo hladina plodnosti, čiže ovariálna zásoba každý rok pozvoľna klesá. Po tridsiatich piatich rokoch je pokles ešte výraznejší a žiadna z nás nevieme, do akej skupiny patríme. Môžeme mať veľa vajíčok, ktoré ale nemusia byť také kvalitné. Naopak, mladá žena môže mať nižšie AMH, ale má kvalitnejšie vajíčka, ktoré jej deti zaistia. Preto odporúčam nechať si zmerať hladinu AMH medzi tridsiatym a tridsiatym piatym rokom,“ dopĺňa MUDr. Patrícia Nižníková.

ČO VŠETKO PRINÁŠA ZMRAZENIE VAJÍČOK?

Žena si vyberie kliniku a na konzultácii s lekárom preberie svoje možnosti. Hormonálna príprava pomocou injekcií, ktoré si klientka sama aplikuje a následné zmrazenie vajíčok trvajú zhruba 10 až 14 dní. Všetko prebieha pod lekárskym dohľadom. Obvykle sú potrebné tri ultrazvukové kontroly - prvá pred začatím stimulácie, druhá zhruba po týždni a ďalšie o dva až tri dni neskôr. Výkon prebieha v krátkej celkovej narkóze, dĺžka výkonu závisí od počtu punktovaných folikul.

Cena za zmrazenie vajíčok sa pohybuje na úrovni približne 2 000 EUR, pričom lieky si pacientka uhrádza zvlášť. Takže celková čiastka za zákrok nie je konečná a odvíja sa od individuálnej medikácie. Niektoré ženy reagujú na hormonálnu liečbu takzvaným hyperstimulačným syndrómom, ktorý sa prejavuje najmä výrazným pocitom nafúknutia a plnosti, pretože sa vo vaječníkoch kvôli hormonálnej liečbe vytvára mnoho folikul (vajíčok). Reakcia organizmu sa bohužiaľ nedá vopred odhadnúť, po menštruácii ale u väčšiny žien odznie.

AŽ NASTANE TEN SPRÁVNY ČAS...

Keď sa pár rozhodne založiť si rodinu, môže na klinike podstúpiť menej invazívnu insemináciu. Pokiaľ sa nepodarí a podmienky tomu prajú, dostáva priestor umelé oplodnenie (IVF). „Štatisticky je IVF úspešné približne v 90 % prípadov po troch transferoch vhodného embrya. Úspech záleží od množstva drobných detailov, nielen od kvality embryí a sliznice maternice ženy. Najlepšia pacientka je pre nás tá, ktorá sa pre svoje vajíčka nevráti, pretože sa jej podarí otehotnieť prirodzene,“ komentuje MUDr. Nižníková.

REÁLNE OČAKÁVANIA VS. PRIANIE PACIENTKY

Social freezing predstavuje pre mnoho žien nádej ako si zaistiť možnosť mať deti aj v neskoršom veku. Kľúčové je však začať včas. „Nemusíte mať rodinu v dvadsiatke, ale nenechávajte toto rozhodnutie na obdobie, keď budete mať štyridsať. Je dôležité zamyslieť sa aj nad tým, koľko detí v budúcnosti plánujete a tomu prispôsobiť množstvo zmrazených vajíčok. Na jedno dieťa pripadá zhruba 10 až 15 vajíčok. Pokiaľ chcete mať väčšiu rodinu, bude potrebné mať väčšiu zásobu vajíčok,“ uzatvára MUDr. Patrícia Nižníková. „Okrem iného môžete proces podporiť aj vhodnými doplnkami stravy na podporu počatia,“ odporúča zároveň PharmDr. Pavel Horký, Ph.D., z online poradne lekárne Pilulka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj foto: pixabay.com