Slovenská kultúra je to, čo nás spája. Je rozmanitá a patria do nej aj kvír ľudia

Už 20. júla sa na Námestí slobody uskutoční 14. ročník Dúhového PRIDE Bratislava, ktorého témou je slovenská kultúra. Festival otvára svoje brány pre všetkých, ktorí chcú spoznať a osláviť kultúru v jej plnej rozmanitosti. Jej neoddeliteľnou súčasťou sú aj kvír ľudia, Rómovia či hlasy mladej generácie. Práve ich prínos pre našu spoločnosť a kultúru vyzdvihuje PRIDE Bratislava prostredníctvom bohatého kultúrneho programu. Návštevníci sa tak môžu tešiť na vystúpenia umelcov a umelkýň zastupujúcich rôzne regióny, etniká, identity a vekové skupiny. Aby mohol byť Dúhový PRIDE Bratislava 2024 bezpečný a kvalitný, potrebujú organizátori aj pomoc verejnosti.

Aj kvír kultúra je slovenská kultúra

Dúhový PRIDE Bratislava oslavuje slovenskú kvír kultúru už 14 rokov, no LGBTI+ ľudia sú jej súčasťou odjakživa. „Často sa stretávame s predsudkami, že LGBTI+ ľudia nie sú súčasťou našej kultúry, no opak je pravdou. LGBTI+ ľudia na Slovensku odjakživa žili, tvorili a zachytávali svoje životné príbehy v najrôznejších umeleckých podobách, aj keď ešte neexistovali pojmy, ktoré používame dnes. Hoci v minulosti museli mnohí kvír umelci svoju identitu tajiť, zanechali za sebou významnú kultúrnu stopu a ich tvorba sa stala dôležitou súčasťou nášho kultúrneho dedičstva,” objasňuje Alexandra Tamasová, kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia v Slovenskej národnej galérii.

Podľa Tamasovej je prínos LGBTI+ ľudí pre kultúru nesmierny. „Medzi poprednými osobnosťami slovenskej kultúry nájdeme kvír umelcov, ktorých diela všetci obdivujeme a vážime si. Stačí sa pozrieť na naše kultúrne inštitúcie. Obrazy kvír umelectva skrášľujú steny národných galérií, ich hry ožívajú na doskách národného divadla, ich literárne diela sú uložené na poličkách knižníc, ich filmy nás inšpirujú v kinách a ich sochy obohacujú náš verejný priestor,” približuje odborníčka na umenie.

Kultúra by nás nemala rozdeľovať, ale spájať

Podľa Jany Mičekovej, predsedníčky OZ Dúhový PRIDE Bratislava, je dôležité približovať slovenskú kvír kultúru aj širšej verejnosti. „Kultúra je univerzálny jazyk, ktorému každý rozumie. Prostredníctvom umenia sa vieme pozrieť na svet očami iných, lepšie ich pochopiť, čo vzbudzuje empatiu a porozumenie. Spoznávanie kultúry tak má potenciál búrať predsudky, zbližovať nás a spájať. Veríme, že práve kultúra je cestou ako dosiahnuť spoločenskú akceptáciu a rovnosť LGBTI+ ľudí,” vysvetľuje výber tohtoročnej témy šéfka Dúhového PRIDE Bratislava.

Dúhový PRIDE Bratislava dlhodobo vytvára priestor pre kvír umelcov a prináša prehľad kultúrnych diel, ktorých autormi sú LGBTI+ ľudia alebo ktoré tematizujú životné skúsenosti kvír komunity. Podujatia PRIDE mesiaca, ktorý vyvrcholí oslavou 20. júla na Námestí slobody, sú otvorené pre všetkých, ktorí chcú spoznať, objavovať alebo oslavovať slovenskú kvír kultúru.

Podľa Alizy Orlan, vizuálnej umelkyne z východného Slovenska, je dôležité ukazovať, že kvír ľudia sú plnohodnotnou súčasťou slovenskej kultúry. Otvára to oči nie len majorite, ale pomáha aj samotnej komunite. „Otázka reprezentácie je pre LGBTI+ ľudí extrémne dôležitá a citlivá. Vyzdvihovaním slovenskej kvír kultúry pomáhame LGBTI+ ľuďom cítiť sa reprezentovaní, vieme ich inšpirovať a pomôcť im nájsť si vzory v slovenskej kvír kultúre, s ktorými sa môžu stotožniť a vidieť sa v nich,” vysvetľuje Aliza, ktorá sa vo svojej tvorbe zaoberá trans identitou a čerpá pri tom z prírodných a biblických motívov.

Rozmanitosť má v kultúrnych inštitúciách svoje miesto

Aliza Orlan poukazuje na to, že slovenskí kvír umelci a umelkyne sa často stretávajú s predsudkami a chýbajúcou podporou. „Je dôležité, aby kultúrne inštitúcie a spoločnosť ako celok boli otvorené a inkluzívne, aby umožnili všetkým umelcom slobodne tvoriť a prezentovať svoje diela,” upozorňuje.

Veronika Němcová z iniciatívy Otvorená Kultúra! hovorí, že kvír kultúra patrí do slovenských kultúrnych inštitúcií. Zdôrazňuje, že slovenské kultúrne inštitúcie a organizácie majú kľúčovú úlohu v zviditeľňovaní kvír umenia. „Slovensko má bohatú a rozmanitú kultúru, ktorá odráža pestrosť našej spoločnosti a ľudí, ktorí ju tvoria. Zahŕňa rôzne regióny, tradície, etniká a identity. Toto si uvedomujú aj mnohé slovenské kultúrne inštitúcie, ktoré čoraz viac otvárajú svoje brány kvír umeniu a umožňujú tak svojim návštevníkom zažívať a spoznávať našu kultúru v jej plnej rozmanitosti. Vysielajú tak jasný signál, že kvír kultúra je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej národnej kultúry a má v nej svoje zaslúžené miesto a opodstatnenie,” konštatuje Němcová.

Bezpečný a nezabudnuteľný PRIDE 2024 aj s pomocou verejnosti

Téma rozmanitej slovenskej kultúry bude dominovať aj programu tohtoročného festivalu. „Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program, v rámci ktorého vystúpia umelci a umelkyne zastupujúci rôzne regióny, etniká, identity a vekové skupiny. Okrem samotného PRIDE dňa budú počas celého júla prebiehať aj sprievodné podujatia, ktoré oslavujú slovenskú kvír kultúru. Pripravujeme diskusie, filmové premietania, divadelné, hudobné a tanečné predstavenia,” približuje Jana Mičeková, organizátorka festivalu.

Na zorganizovanie takmer mesačného festivalu sú však podľa nej potrebné nemalé finančné prostriedky. „Ako každý kultúrny festival, aj my chceme, aby bol Dúhový PRIDE Bratislava bezpečný a návštevníci si ho mohli užiť naplno. V minulosti sa nám to darilo aj vďaka podpore firiem, ako je napríklad Billa, ktoré dlhodobo podporujú hodnoty inklúzie a diverzity. Tento rok sme sa rozhodli spustiť aj zbierku na Donio, kde chceme s pomocou verejnosti vytvoriť bezpečný a kvalitný Dúhového PRIDE 2024. Každý príspevok, nech je akokoľvek veľký, pomôže k tomu, aby sme mohli zabezpečiť profesionálnu organizáciu a vytvoriť atmosféru, v ktorej sa všetci účastníci budú cítiť príjemne a bezpečne," dodáva na záver Mičeková.

Dúhový PRIDE Bratislava pozýva všetkých, ktorí chcú spoznať a osláviť slovenskú kultúru v jej plnej rozmanitosti, aby sa k nim pridali 20. júla na Námestí slobody. Kompletný zoznam sprievodných podujatí a program PRIDE mesiaca nájdu ľudia na webovej stránke Dúhový PRIDE Bratislava.

O Dúhovom PRIDE Bratislava

Občianske združenie Dúhový PRIDE Bratislava je nezisková organizácia, ktorá podporuje rovnoprávnosť LGBTI+  ľudí na Slovensku najmä prostredníctvom kultúry. Každoročne organizujeme celoslovenský kultúrny festival Dúhový PRIDE Bratislava, ktorý oslavuje rozmanitosť, zviditeľňuje LGBTI+ ľudí, vyzdvihuje ich prínos pre našu spoločnosť a otvára dvere pre všetkých, ktorí chcú oslavovať slovenskú kultúru v jej plnej pestrosti. Zároveň pomáhame budovať silnejšiu, sebauvedomelú a podporujúcu komunitu, vytvárame priestor pre spájanie a prejav solidarity a súbežne motivujeme organizácie a iniciatívy na Slovensku, aby boli otvorené rozmanitosti.  


Zdroj foto: https://donio.sk/pride-bratislava-2024