Slováci stále zabúdajú na pitný režim. Aké sú 4 najdôležitejšie pravidlá?

Veľkú časť ľudského tela tvorí voda. Preto niet divu, že pre jeho správne fungovanie potrebujeme denne dopĺňať tekutiny v dostatočnom množstve. Napriek tomu, že všetci vieme o dôležitosti pitného režimu, stále veľa ľudí tento fakt podceňuje a neprijíma dostatok tekutín.

Následky nedostatočného pitného režimu sa nemusia objaviť ihneď, niekedy až s odstupom času. Je určite namieste pozrieť sa kritickým pohľadom na to, koľko vody a tekutín denne prijmeme. A pokiaľ je to málo, treba zapracovať na tom, aby sme príjem zvýšili.

Koľko vlastne máme piť?

Konkrétna potreba tekutín sa odvíja od viacerých faktorov, ako sú vek, pohlavie či spôsob života. Akousi univerzálnou radou je vypitie aspoň 1,5 až 3 litrov tekutín denne. Tento rozsah je ale dosť široký.

Môžeme si však pomôcť aj výpočtom podľa hmotnosti. Vlastnú hmotnosť v kilogramoch vynásobíme číslom 0,035 a dostaneme približnú dennú potrebu tekutín v litroch, ktorá je však tiež len orientačná. Ideálne je riadiť sa farbou moču, teda ak je tmavý a zapácha, telo trpí dehydratáciou a vodu treba okamžite doplniť. Známkou dehydratácie je aj samotný pocit smädu.

Vyššie nároky na pitný režim sú v horúcom počasí, pri telesnej záťaži, u žien aj v období tehotenstva a dojčenia.

4 základné pravidlá pitného režimu

Ráno pohár vody

Aby sme zlepšili svoj pitný režim, odporúča sa dopriať si pohár vody hneď ráno po prebudení. Takto doplníme tekutiny po dlhej noci a preberieme “k životu” vnútorné orgány.

Zdroj foto: freepik.com

Piť častejšie po menších dávkach

Ďalšie pravidlo hovorí, že je lepšie piť častejšie a po menších množstvách, cca po 2 až 3 dcl vody. Častou chybou je, že počas dňa na pitie zabúdame a potom sa to večer snažíme zachraňovať. Odporúča sa vypiť väčšiu časť celkového denného príjmu tekutín v prvej polovici dňa.

Ak na pravidelné pitie zabúdate aj vy, nastavte si časovač v mobilnom telefóne, ktorý vám pripomenie, že je čas sa napiť. Prípadne využite pomoc mobilných aplikácií. Tie vám taktiež pomôžu sledovať pitný režim a dohliadnu na to, aby ste si pravidelne doplnili tekutiny.

Nečakať na pocit smädu

Mnohí z nás robia tú chybu, že sa napijú, až keď ich na to upozorní pocit smädu. Smäd je však už výstražným znamením a jedným z prvých stupňov dehydratácie. Ak už cítite smäd, znamená to, že váš pitný režim nie je dostatočný.

Záleží na tom, čo pijete

Nestačí denne vypiť dostatočné množstvo tekutín, ale záleží aj na správnom výbere. Netreba pripomínať, že do zdravého pitného režimu nepatria presladené nealkoholické nápoje a pozor aj na zdravo sa tváriace ovocné džúsy - sú síce možno zdravšou alternatívou, no obsahujú veľa koncentrovaného cukru a ich časté pitie určite nie je zdravé. Najlepšia je čistá voda, v kombinácii s minerálnymi vodami.

Ak čistej vode neviete prísť na chuť, skúšajte experimentovať s rôznymi zdravými príchuťami - ochuťte si ju trebárs bylinkami alebo čerstvým ovocím. Vhodné sú aj nesladené bylinkové alebo ovocné čaje.

Zdroj foto: freepik.com

Telo obsahuje 70 percent vody a nutne ju potrebuje

Toto je 5 základných pravidiel pitného režimu. Samozrejme, treba brať do úvahy, že v niektorých prípadoch je potrebné vyššie množstvo tekutín - platí to napríklad pri niektorých ochoreniach alebo pri užívaní určitých liekov, u športovcov, v období zvýšeného stresu či v horúcom počasí.

Do pitného režimu sa ale rátajú aj tekutiny zo stravy. Príjem tekutín tak možno podporiť aj v podobe ľahkých polievok alebo ovocia a zeleniny s vyšším obsahom vody (šalátové uhorky, cuketa, melóny, jahody či grapefruity a podobne.

 

Zdroj foto: freepik.com