Slováci milujú cestoviny. Týchto päť druhov majú najradšej

Cestoviny a jedlá z nich sú súčasťou jedálnička ľudí po celom svete. Obľubu si získali najmä tým, že sa dajú rýchlo a ľahko pripraviť a poskytujú prakticky neobmedzenú možnosť variácií. Každý rok, 25.októbra, sa slávi Svetový deň cestovín, ktorý upozorňuje na ich význam v stravovaní a gastronomickú všestrannosť. Slováci ročne skonzumujú cestoviny za 91 miliónov eur (podľa statista.com). Slovenskí zákazníci najčastejšie siahnu po klasických niťovkách, či kolienkach. Nepohrdnú však ani alternatívami v podobe cestovín z hrachu či strukovín.

Cestoviny sú ideálny pokrm z hľadiska rýchlosti a jednoduchosti prípravy a ak sú správne podávané, tak aj z hľadiska výživových hodnôt. „V 100 gramoch sušených, neuvarených cestovín je až 75 gramov sacharidov. Ide o zložené sacharidy, ktorých hlavnou súčasťou je škrob (až 72 gramov). Obsah bielkovín je  asi 10 gramov a množstvo tuku zanedbateľné,“ vysvetľuje Katarína Skybová, odborníčka na výživu z Inštitútu kompliment. Kvalitu cestovín však ovplyvňuje aj spôsob varenia. 

„Tepelná úprava totiž ovplyvňuje aj glykemický index cestovín a využiteľnosť sacharidov. Cestoviny by mali byť uvarené na skus, čiže al dente,“ hovorí Katarína Skybová. Pri výbere odporúča dávať prednosť cestovinám, ktoré sa vyrábajú lisovaním, napríklad špagetám, ktoré si aj po varení uchovávajú nižší glykemický index.

Milujeme klasiku

Zákazníci dávajú pri výbere cestovín prednosť klasickým, osvedčeným druhom. „Najčastejšie ľudia siahnu po niťovkách, kolienkach a širokých rezancoch. V prvej päťke najpredávanejších sú tiež špagety a slovenská klasika - tarhoňa,“ hovorí Peter Konupka zo siete potravín KRAJ. Slováci podľa neho jednoznačne uprednostňujú bezvaječné cestoviny.  V predajniach KRAJ a Terno za mesiac ľudia kúpia viac ako 60-tisíc balení rôznych druhov cestovín, čo predstavuje 24 ton.

Kombinácie rozhodujú

A ako často ich môžeme jesť? „Odporúčané množstvo na konzumáciu cestovín nie je. Taliani ich jedia denne a je to, zdá sa, v poriadku,“ vysvetľuje Katarína Skybová. Pre svoju ľahkú stráviteľnosť a rýchle doplnenie energie sú cestovinové jedlá podľa nej vhodné pre deti, tínedžerov, športovcov, starších ľudí a ľudí po chorobe v rekonvalescencii. Upozorňuje však, že na Slovensku ľudia často kombinujú cestoviny s ťažkými, smotanovo-syrovými omáčkami. Cestovinové jedlo tak stráca svoju dobrú  stráviteľnosť, stúpa množstvo tukov a značne sa zvyšuje jeho energetická hodnota. „Najlepšie je kombinovať ich s čerstvou alebo s dusenou zeleninou, chudým mäsom, rybami či morskými plodmi,“ dodáva.

Nové chute nielen pre ľudí s intoleranciou

Stále častejšie tiež ľudia objavujú špeciálne cestoviny, ktoré sú vyrobené z hrachu, špenátu či šošovice a sú alternatívou napríklad pre ľudí s potravinovými intoleranciami. „Oproti roku 2018 evidujeme nárast o 400 %, pričom jednoznačne najobľúbenejšie sú cestoviny z červenej šošovice,“ dodáva Konupka.