Slivky pomôžu proti zápche: ktoré sú lepšie? Čerstvé či sušené?

Slivky poznáme mnohí najmä vo forme slivkového lekváru, zaváranín a v našich končinách aj v podobe tradičného alkoholu s názvom slivovica.

No samotné čerstvé slivky sú veľmi prospešným ovocím, ktoré nášmu telu dodá množstvo vitamínov a minerálov. Taktiež sa odpradávna používajú ako účinný pomocník proti zápche.

Čerstvé slivky: čo v nich nájdeme?

Slivky v čerstvom stave predstavujú cenný komplex výživných látok. Sú zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E, C či A.

Z minerálov sa môžu slivky pochváliť hlavne obsahom vápnika, železa, horčíka, draslíka, bóru a nesmieme zabudnúť na vysoký podiel vlákniny.

 

                                                             Zdroj: freepik.com

Účinky sliviek na zdravie

Vďaka tomuto obsahu účinných látok, vitamínov a minerálov majú slivky výborné účinky na naše zdravie. Medzi tie hlavné možno zaradiť tieto:

  • podpora zdravia srdca a ciev,
  • pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi a zníženie rizika vzniku infarktu,
  • podpora krvotvorby pri chudokrvnosti,
  • prevencia rednutia kostí a osteoporózy,
  • preventívny účinok pri niektorých druhoch rakoviny,
  • výborný pomocník proti zápche a na podporu trávenia,
  • ochrana zraku a prevencia očných ochorení,
  • podpora zdravej pokožky, vlasov i nechtov,
  • vhodné aj pri chudnutí vďaka obsahu vlákniny,
  • obsah horčíka a vitamínov skupiny B pôsobí ako prírodný prostriedok na upokojenie.

Proti zápche radšej sušené?

Hoci čerstvé ovocie je pre zdravie cenným prínosom, pri zápche sa za lepšieho spojenca považujú slivky sušené. Môže za to najmä obsah nasledovných troch zložiek – rozpustnej a nerozpustnej vlákniny a prírodného cukru sorbitolu. Všetky tri zložky spolu majú prirodzene laxatívny účinok (teda pôsobia na podporu pohybu čriev a vyprázdňovania).

Počas užívania sušených sliviek je základom aj dostatočná hydratácia, čiže dodržiavanie pitného režimu. Tým sa laxatívny účinok sušených sliviek podporí. Odporúča sa pri problémoch dopriať si asi 3 až 5 kúskov sušeného ovocia dvakrát denne a dbať na zvýšený príjem tekutín.

 

                                                           Zdroj: freepik.com

Vyskúšajte recept našich starých mám

Možno aj vaša mama či stará mama nedajú dopustiť na tento zaručený recept proti zápche. Spočíva v namočení niekoľkých sušených sliviek na noc do vody. Ráno takéto napučané slivky treba zjesť a nezabudnúť ani na vodu, ktorá po nich zostane. Takto získame hneď ráno výborný prostriedok na očistu čriev a dodáme telu aj potrebné tekutiny.

Rada na záver

Sušené slivky sa dajú kúpiť v každom obchode s potravinami. Ak však chceme to najlepšie pre zdravie, mali by sme sa vyhnúť chemicky ošetrenému ovociu a voliť bio slivky sušené prírodne bez pridania chemických a konzervačných látok. 

Prípadne si sušené slivky môžeme “vyrobiť” aj doma z čerstvých sliviek – napríklad pomocou sušičky na ovocie alebo sušením v rúre.

 

 

Zdroj foto: freepik.com