Slivky patria medzi top ovocie. Oplatí sa ich sušiť na zimu?

Slivky prinášajú úľavu pri zápche a posilňujú imunitný systém. Zdá sa, že dokážu eliminovať aj ťažkosti s úzkosťou. Aké sú pozitíva konzumácie sliviek a ako je to so sušenými slivkami?

Slivky sú druhom ovocia, ktoré zaraďujeme medzi lokálne. Darí sa im v rôznych kútoch Slovenska a vďaka tomu si ich môžeme vychutnávať dosýtosti. Pestujú sa tradičné i moderné odrody sliviek, ktoré sa odlišujú farbou, tvarom i chuťou.

Nutričná hodnota čerstvých i sušených sliviek je pôsobivá

100 g čerstvých sliviek obsahuje 46 kcal, 0,7 g bielkovín, 11,42 g sacharidov, 1,4 g vlákniny, 6 mg vápnika, 0,17 mg železa, 7 mg horčíka, 16 mg fosforu, 157 mg draslíka, 0,1 mg zinku, 0,06 mg medi, 0,05 mg mangánu, 9,5 mg vitamínu C, vitamíny skupiny B a pestrú paletu antioxidantov, ako sú napríklad betakarotén, luteín a antokyány. Opomenúť nemožno 0,26 mg vitamínu E a 6,4 mikrogramu vitamínu K.


Zdroj: freepik.com

Pri sušených slivkách si treba uvedomiť, že sú koncentrovaným množstvom živín. 100 g sušených sliviek obsahuje 240 kcal, 2,18 g proteínov, 7,1 g vlákniny, 43 mg vápnika, 0,93 g železa, 41 mg horčíka, 69 mg fosforu, 732 mg draslíka, 0,44 mg zinku, 0,281 mg medi, 0,299 mg mangánu, 0,3 mg selénu, 0,6 mg vitamínu C, vitamíny skupiny B, ďalej betakarotén, 0,43 mg vitamínu E a 59,5 mikrogramov vitamínu K.

To znamená, že ak máte možnosť nasušiť si kvalitné slivky na chladné mesiace roka, určite tak urobte. V zime si niekoľko sušených sliviek doprajte na desiatu spolu s orechmi alebo ich pridajte do raňajších kaší.

Pravidelná konzumácia čerstvých alebo sušených sliviek so sebou prináša zaujímavé benefity. Ktoré sú to?

Majú antioxidačné účinky

Medzi antioxidanty, ktoré sú zastúpené v slivkách, patria vitamín C, vitamín E, betakarotén, luteín či antokyány. Všetky tieto látky majú schopnosť eliminovať poškodenie buniek v dôsledku oxidačného stresu a tým sú skvelou prevenciou vzniku ochorení.

Môžu byť prevenciou osteoporózy

Ak máte radi sušené slivky a máte zvýšené riziko vzniku osteoporózy, alebo ňou trpíte, pravidelná konzumácia sušených sliviek vám môže pomôcť k udržiavaní si zdravých kostí. Je to vďaka draslíku, vitamínu K i polyfenolom.

Pomáhajú pri trávení

Slivky sú zdrojom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. Tá výborné zasýti a čo je dôležité, je prevenciou zápchy. Niektoré štúdie naznačujú, že sušené slivky sú pri zápche užitočnejšie ako iné druhy vlákniny, napríklad známe psyllium.


Zdroj: freepik.com

Pomáhajú pri strese, strachu i úzkosti

V slivkách sú zastúpené vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie nervovej sústavy. Nachádza sa v nich však aj aminokyselina tryptofán, ktorá je prekurzorom serotonínu, hormónu dobrej náladu. Tento hormón eliminuje strach i úzkosť a zároveň pozitívne ovplyvňuje spánok, chuť do jedla i koncentráciu.

Podporujú zdravie srdca i imunitu

Podľa výskumníkov je pravidelná konzumácia sušených sliviek prevenciou srdcových chorôb, ako napríklad aterosklerózy, infarktu i mŕtvice. A to kvôli polyfenolom, draslíku i vláknine.

Na činnosť imunitného systému priaznivo vplýva vitamín C, ale aj ďalšie antioxidanty.


Zdroj: freepik.com

Prospievajú pokožke

Ak si chcete udržať zdravú, krásnu a mladistvú pleť, predchádzať vzniku pigmentových škvŕn i vrások, doprajte si pravidelne čerstvé alebo sušené slivky. Pokojne konzumáciu sliviek skombinujte s kozmetikou s výťažkami zo sliviek. Slivkový olej či krémy sú vhodné najmä na starostlivosť o zrelú pleť.

Mirka