Slivky- bohatý zdroj pre Vaše zdravie!

Slivky sú ideálnym spojením vápnika a fosforu, čo prispieva k posilneniu kostí a samozrejme k lepšiemu tráveniu. Čo sa týka zastúpenia vitamínov v modrých plodoch s bohatou dužinou, nájdeme v nich vysoký obsah vitamínu E, vitamíny skupiny B a železo. To obohatí krvný obeh, pomôže k dobrej pamäti, krásnym vlasom a zdravým nechtom.

Práve spomínaná dužina je bohatá na vlákninu. Ďalšou dôležitou zložkou v prevencii proti onkologickým ochoreniam sú antioxidanty, ktoré sa v hojnej miere nachádzajú práve v slivkách. Pri pravidelnej konzumácii tohto obľúbeného ovocia pocítite prísun energie, ktorá je v nich ukrytá.
Slivky znižujú cholesterol, pomáhajú pri chorobách krvného obehu, obličkových a pečeňových problémoch. Aj proti zápche sú ideálnym liečivom slivky. Stačí ich na noc namočiť do vody a a ráno ich zkonzumovať aj s vodou. Účinok je zaručený.

Ani sušené slivky nie sú na zahodenie. Práve naopak. Vysušením sa v nich zvyšuje množstvo antioxidantov a železa. Pri ich konzumácii by si mali dávať pozor ľudia, ktorý majú problémy so žlčníkom a ľadvinami. Ako sa hovorí: “Všetkého veľa škodí!“

Ak patríte medzi hľadačov zaručených diét, slivky by vo vašom jedálnom lístku určite nemali chýbať. Ich čistiaca schopnosť napomáha organizmu zbavovať sa nadmerného tuku a jeho ukladaniu do podkožných zásob. Sú plné vody, a tak aj pri veľkom hlade ich môžete zjesť viac. Bez výčitiek svedomia si v tomto prípade nemusíte neustále kontrolovať príjem kalórií.

Slivky sa používajú predovšetkým v gastronómii, ale taktiež Vám môžu dopomôcť k dokonalej pleti. Stačí keď pár sliviek zmixujete s pár kvapkami mandľového oleja a pleťová maska na mastnú pleť z rozšírenými pórmi je na svete.

Aby sme si slivky zachovali ako bohatý zdroj energia aj na zimné mesiace, môžeme ich sušiť, zmrazovať, alebo zavárať vo forme kompótu, či lekváru. K ich spracovaniu máme pre Vás dva typy. Jeden je pre tých, ktorý chcú držať štíhlu líniu a majú radi 100% chuť ovocia a druhý je pre tých maškrtnejších.

Slivky „pučené“ do pohárov- bez cukru!

Slivky umyjeme, prekrojíme na polovicu a vykôstkujeme. Následne ich natesno pučíme do fliaš šupkou hore. Postupne vytláčame z pohárov vzduch. Fľaša musí byť plná až po vrch. Fľaše uzavrieme a dávame sterilizovať cca na 20 minút /150 stupňov.

Slivková nutella

  • 2kg sliviek
  • 1 kg cukru
  • 2 vanilkové cukre
  • 200 g kakaa

Slivky vykôstkujeme, mierne povaríme aby pustili šťavu. Potom ich rozmixujeme. Povaríme približne 1 hodinu. Nasypeme cukor, vanilkový cukor a kakao. Ešte povaríme približne ½ hodinu. Horúce nalejeme do fliaš, ktoré po uzavretí preobrátime naopak.
 
(-de-)