Slávnosti liptovskej bryndze

 Bryndza je jedinečná, bryndza je zdravá a bryndza je slovenská. Na námestí v Liptovskom Mikuláši pripravujú na sobotu 26. októbra 2024 Slávnosti liptovskej bryndze. Slovenská bryndza už pred šestnástimi rokmi pribudla do Európskeho Registra chránených zemepisných označení. Liptáci tento rok rozbehli náročný proces ochránenia pravej „Liptovskej bryndze“. V centre Liptovského Mikuláša, na svätého Mitra, návštevníkov zabavia, uvidia ukážky výroby liptovskej bryndze aj s jej ochutnávkou, chýbať nebudú ovce ani baraní guláš z 1000 l kotlíka a najmä návštevníci pochopia čím je pravá liptovská bryndza unikátna.

Ovčiarska sezóna sa podľa tradícií končí na Demetra alebo Mitra 26. októbra. Práve v tento deň budú v centre Liptovského Mikuláša Slávnosti liptovskej bryndze. Patrónom pastierov je sv. Demeter, ktorému na Liptove hovorili aj Mitro. Pastierom v tento deň symbolicky končila pracovná sezóna, s ovcami sa vrátili zo salašov do dedín, v kostoloch sa zúčastnili bohoslužieb a potom sa hodovalo – mitrovalo. Liptáci si uctia bryndzu - slovenské biele zlato a v poslednú októbrovú sobotu oživia aj kus histórie.

„Liptov je výrobou stopercentnej ovčej bryndze známy storočia. V minulosti ju dokonca obchodníci vozili až do Viedne pod názvom Liptauer. V súčasnosti sa však  veľmi často do bryndze pridáva aj kravský syr, preto sme sa rozhodli tú našu výnimočnú, zdravú, stopercentne ovčiu bryndzu spropagovať. Tieto snahy navyše vyvíjame v čase, keď liptovská bryndza bojuje o Chránené označenie pôvodu. Pre mňa osobne je to veľmi symbolické, keďže pochádzam z rodiny, ktorá má k ovčiarstvu blízko a niekedy som sa aj osobne profesijne venoval mliekarenstvu. Počas Slávností liptovskej bryndze podpíšeme deklaráciu vzájomnej spolupráce medzi mestom Liptovský Mikuláš, Občianskym združením Bačova cesta a Úradom priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša a predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Pred vyše 500 rokmi prišla na Liptov pastierska kultúra. Ovčiarstvo a salašníctvo majú v regióne nezastupiteľnú rolu. Priniesli so sebou hneď niekoľko unikátností, či už vo vzhľade tunajších kopcov, vo zvykoch a tradíciách, či v samotných výrobkoch. Liptáci sa venujú téme ovčiarstva a salašníctva aj v projekte Nepoznaný Liptov, cestovný ruchu je totiž úzko prepojený aj na históriu, tradície a život v destinácii. V lete zase majú turisti možnosť vidieť tradičnú ovečku Valašku na salaši pri lanovke v Jasnej - na Priehybe.

 

 

 

„Centrum Liptovského Mikuláša bude pre jeho návštevníkov v sobotu 26. októbra veľmi atraktívnym miestom. Podujatie začne ekumenickou bohoslužbou a následne ovčiarskym sprievodom. Vystúpi niekoľko folklórnych súborov a pripravený je aj remeselný trh a gastro zóna, kde budú v hojnom zastúpení práve ovčiarske špeciality. Lákadlom bude tiež baraní guláš z tisíc litrového kotlíka. Nielen deti zaujme výstava oviec a prítomnosť slovenských čuvačov,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje podujatie Slávnosti liptovskej bryndze aj z dotácie Ministerstva cestovného ruchu a športu SR vo výške 10 000,- eur.