Sladké koreniny, ktoré pomáhajú

 

Čo si predstavíte pod pojmom korenie? Tí skromnejší si spomenú na čierne korenie, rascu alebo majoránku. Milovníci kuchárskeho umenia bez váhania vymenujú názvy korenín pochádzajúce z celého sveta. Dokonca vedia o každej korenine zaujímavé informácie. Ako ste na tom vy?

Ak ste vášnivým milovníkom sladkostí, mali by ste poznať tajomstvá sladkých korenín. S tými najznámejšími a najúžasnejšími sa môžete zoznámiť práve v tejto chvíli.
 
Lahodnú vôňu a jedinečnú chuť škorice si nemôžete zameniť so žiadnym iným korením
Škorica je často súčasťou čerstvého sladkého pečiva, ktoré nájdete v supermarketoch. Používame ju na dochutenie sladkých ciest alebo ňou jednoducho posypeme krupicovú kašu.
Čo zrejme o škorici neviete je, že obsahuje cenné antioxidanty. Konzumácia škorice je prospešná pre diabetikov, pretože dokáže regulovať hladinu cukru v krvi. Podľa vedeckých štúdii konzumácia ½ lyžičky škorice denne znižuje hladinu LDL cholesterolu. Ak vás často trápia kvasinkové infekcie, skúste zaradiť do svojho jedálneho lístka škoricu. Železo, vápnik a mangán pozitívne pôsobia na srdce a tak zabraňujú vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Ak chcete povzbudiť funkcie vášho mozgu, vdychujte aromatickú vôňu škorice. Škorica obsahuje látky, ktoré v kombinácii s jedlom pôsobia ako prirodzený konzervačný prostriedok.
 
Odhaľte liečivú silu zázvoru
Zázvor pochádza z oblastí Indie a Číny a jeho liečivé účinky sú známe už stáročia. Zmienky o zázvore sú aj v koráne. Patrí medzi koreniny známe na celom svete. Francúzi ho nazývajú gingembre, Taliani zenzero, Španieli jengibre. V Indonézii má označenie aliah. Zázvor má hneď niekoľko pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Zázvor je prospešný pre ľudí, ktorí trpia artritídou. Konzumácia zázvoru chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva a vaječníkov. Ak máte oslabený imunitný systém, pomôcť vám môže aj zázvor. Je spoľahlivým bojovníkom proti infekcii.
V letných mesiacoch si môžete pripraviť chutnú a osviežujúcu zázvorovú limonádu. Použijeme strúhaný zázvor, ktorý zmiešame s vodou. Pridáme osviežujúcu šťavu z citróna a dosladíme medom.
 
Klinčeky nepatria iba do vareného vína
Klinčeky najčastejšie používame v kombinácii so škoricou. Chutné sú v ovocných kompótoch. Klinčeky sú zdrojom omega-3 mastných kyselín. Okrem toho je zdrojom vitamínu C, vápnika a horčíka. O klinčekoch je známe, že majú pozitívny vplyv na žalúdočné vredy a tráviace ťažkosti. Vysoký obsah antioxidantov zabraňuje poškodeniu buniek, ktoré môže viesť ku vzniku nádorových ochorení. Olej z klinčekov sa využíva aj na dezinfekciu ústnej dutiny a pri bolesti zubov. Klinčeky používajte s rozumom, pretože aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí. Konzumácia vo vysokých množstvách môže byť toxická. Hnačka a zažívacie ťažkosti môžete odstrániť použitím klinčeka.
 
MIMI