Sladíte bielym cukrom? Dá sa to aj zdravšie

Rafinovaný cukor sa nachádza v množstve potravín, ktoré kupujeme. Navyše ho používame pri pečení, varení, na dosladenie kávy a čaju.
Podľa odborníkov je v značnej miere zodpovedný za rastúci trend nadváhy, obezity a ďalších civilizačných ochorení. Poznáte zdravšie náhrady rafinovaného cukru?

Kokosový cukor

Kokosový cukor sa získava z nektáru kokosových paliem, ktorý sa ďalej šetrne spracováva. Najčastejšie ručným spôsobom. Výhod tohto cukru je viacero. Má príjemnú chuť, ktorá pripomína karamel. Po jeho konzumácii nedochádza ku kolísaniu krvného cukru. To znamená, že nevyvoláva chuť na sladké či nezdravé jedlá, ako je to po požití bieleho cukru. Vzhľadom pripomína bežný cukor a používa sa rovnako. Teda namiesto rafinovaného cukru použijeme rovnaké množstvo kokosového cukru. Samozrejme, kokosový cukor obsahuje viacero živín, ako napríklad vitamíny skupiny B, železo, horčík, draslík a zinok. Pomáha bojovať proti baktériám a vírusom. Možno ho použiť pri pečení, varení i sladení nápojov.

Trstinová melasa

O trstinovom cukre ako zdravšej alternatíve rafinovaného cukru ste určite počuli. Čo je trstinová melasa? Zjednodušene povedané, jedná sa o vedľajší produkt vznikajúci pri výrobe trstinového cukru. To znamená, že je v ňom zastúpených množstvo prospešných látok. Odporúča sa používať napríklad pri anémii, depresiách, kožných chorobách, tráviacich problémoch či na posilnenie imunity. Ďalším pozitívom trstinovej melasy je nízky glykemický index. Preto po nej v nejednom prípade siahnu aj diabetici. Ako sladidlo je však vhodná pre všetkých. Ak si zvyknete na jej chuť, môžete ju pridávať do rozličných nápojov, jogurtov, ovsených vločiek, doma pripravovaných sušienok a koláčikov.

Med

Med je u nás pomerne rozšíreným prostriedkom na sladenie. Poctivý med je v primeranom množstve pre zdravie prospešný. Má antibakteriálne a protivírusové účinky. Obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú činnosť imunitného systému.

Na čo si dať pozor?

Pri nákupe všetkých alternatív cukru si treba dať pozor na ich kvalitu a čítať etiketu. Netreba tiež zabúdať na to, že hoci sú kokosový cukor, med či trstinová melasa zdravšie kvôli nižšiemu glykemickému indexu a obsahu prospešných látok v porovnaní s rafinovaným cukrom, sú zdrojom kalórií a treba ich konzumovať s mierou.

-w-