Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý

Až 31 % Slovákov si dopraje sladené nápoje niekoľkokrát do týždňa, 11 % z nich dokonca každý deň. Niekoľkokrát do mesiaca si ich dá štvrtina z nás. Holdujú im pritom viac muži ako ženy. Tu to s nezdravými návykmi nekončí – viackrát za týždeň sladké potraviny konzumuje až 50 % ľudí. Najmenej Slováci priznávajú obľubu fastfoodov – pravidelne si ich dá minimum opýtaných a každý štvrtý Slovák si fastfood dopraje párkrát do mesiaca. Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu nadnárodnej lekárenskej skupiny PILULKA.SK a výskumnej agentúry Behavio, ktorý bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí.

„Až 14 % mužov denne pije sladené nápoje, žien je o polovicu menej. Zaujímavé je, že sladené nápoje vôbec nepije až 15 % Slovákov. Prieskum ukázal aj to, že Slováci stále obľubujú domácu stravu, každý deň si ju dopraje až 61 % našincov a niekoľkokrát do týždňa ďalších 33 %, čo je výborná správa,“ priblížila výsledky prieskumu Andrea Babicová, brand manažérka PILULKA.

V častom pití sladených nápojov a jedení sladkého však nie sú Slováci výnimkou. Tento trend je citeľný aj v iných krajinách. „Z evolučného hľadiska sú pre náš mozog sladené nápoje neodolateľné, ale pre telo nie sú prirodzené. Ide o koncentrovaný cukor v tekutom stave. Po vypití takéhoto nápoja je vzostup hladiny cukru v tele veľmi rýchly,“ vysvetľuje Michal Páleník, výživový poradca z Planeat.sk a spoluzakladateľ Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu. Tým, že sú nápoje v tekutej forme, veľmi rýchlo vytrávia, ale vzhľadom na koncentráciu cukru človeka nehydratujú a nezasýtia tak ako voda. „Zjednodušene, príjemný pocit po vypití sladeného nápoja je veľký, avšak rýchlo vyprchá a telo si rýchlo žiada ďalší,“ dodal Michal Páleník. Zároveň doplnil, že aj na sladkom sa môže vytvoriť závislosť. „Mozog v prípade závislosti reaguje na príjem cukru vyplavením tých istých látok a aktiváciou rovnakých centier odmeny ako na príjem drogy,“ opísal.

OVOCIE A ZELENINA? SLOVÁCI SÚ POCTIVÍ

Výživoví poradcovia radia, že pravidelnosť a pestrosť jedla sú základnými faktormi pre zdravé telo. Denne by sme mali prijímať dostatok tekutín, najmä čistej vody, obmedziť údeniny, sladké a slané pochutiny, zbytočne veľa nesoliť. Odporúčajú tiež uprednostniť skôr rastlinné oleje, zaradiť do stravy strukoviny, preferovať chudšie mäso a aspoň dvakrát do týždňa mať na tanieri aj ryby a tiež denne prijímať dostatočné množstvo zeleniny a ovocia.  „Čím viac zdrojov na doplnenie živín máme k dispozícii, tým si ich vieme viac zabezpečiť,“ opísala Jana Rybárová, výživová poradkyňa z projektu Nedietuj.sk.

Práve v oblasti konzumácie zeleniny a ovocia sa javíme ako poctiví národ. Prieskum ukázal, že každý tretí (36 %) Slovák ovocie jedáva denne, 43 % opýtaných tak robí niekoľkokrát za týždeň. Zeleninu má denne na tanieri 41 % obyvateľov Slovenska, niekoľkokrát do týždňa si ju dopraje 45 % ľudí a vôbec nekonzumuje zeleninu len jedno percento opýtaných.

Rovnako štedrí sme k sebe avšak aj čo sa týka mäsa. Každý piaty Slovák (20 %) ho jedáva každý deň, niekoľkokrát do týždňa až 58 % opýtaných, úplne sa mu vyhýbajú tri percentá ľudí,“ spresňuje dáta Andrea Babicová, brand manažérka PILULKA. Dodáva, že mnoho Slovákov priznáva aj obľubu v konzumácii rýb, čo je podľa nej výborný signál. Najviac (46 %) opýtaných ju máva na tanieri niekoľkokrát do mesiaca, párkrát za rok si ju dopraje 23 % opýtaných. Viackrát do týždňa si ju dopraje približne každý desiaty našinec.

Zdravá strava je pritom tou najlepšou prevenciou pred rôznymi civilizačnými ochoreniami. „Nie všetky ochorenia s ňou súvisia a nie pri všetkých ochoreniach je strava súčasťou liečby, avšak civilizačné ochorenia často súvisia aj s našim stravovaním a celkovo životným štýlom,“ opísala Jana Rybárová. Práve pravidelnou stravou sa ľudia vedia ľahšie vyhnúť prejedaniu. „Ak počas dňa nejeme, tak sa večer môžeme uchýliť k prejedaniu a skôr siahneme po jedle z fastfoodov, alebo po vysoko spracovaných potravinách, ako sú napríklad sladkosti, slané pochutiny a podobne,“ vysvetlila.