Skvelá správa pre kávičkárov: Káva znižuje tlak a káva s mliekom zápal

O káve i káve s mliekom sa toho popísalo neúrekom. Štúdie však došli k záverom, že pravidelné pitie kávy znižuje tlak a káva s mliekom má protizápalové účinky.

Káva je stále obľúbeným predmetom vedeckých štúdií. Väčšina z nich preukázala prospešnosť pre zdravie. Ak teda pijete kávu s mierou, môžete sa tešiť na viacero pozitívnych účinkov.

Káva znižuje krvný tlak. Je to naozaj tak?

Odborníci z univerzity v meste Bologne prišli na to, že pitie troch šálok kávy denne prospieva srdcu. Konkrétne, že jedna až tri šálky kávy denne znižujú krvný tlak. Výsledky štúdie boli publikované v časopise Nutrients.

Výskumníci z univerzity v Bologni došli k záverom, že káva znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, ale aj cukrovky, neurodegeneratívnych ochorení a ťažkostí s pečeňou. Ak vám nerobí dobre kofeín, zdá sa, že to nie je problém, nakoľko tieto pozitívne účinky boli zaznamenané aj u tých, ktorí si doprajú kávu bez kofeínu.

Odborníci sa sústredili nielen na účinky kofeínu, ale aj ďalšie biologicky aktívne látky. Prezradili, že vplyv na zníženie tlaku má nielen kofeín, ale aj ďalšie látky obsiahnuté v káve.

Ako prišli vedci k týmto záverom? Odborníci si posvietili na 720 mužov a 783 žien, u ktorých porovnali krvný tlak a zhromaždili informácie o pití kávy. Samozrejme, vzali do úvahy aj ďalšie dôležité údaje. Na základe bádania a vyhodnotenia údajov skonštatovali, že krvný tlak u tých, ktorí si denne dali jednu až tri šálky kávy, bol nižší ako u tých, ktorí kávu nepili.


Zdroj foto: freepik.com

Škodí káva s mliekom, alebo je to presne naopak?

Ak sa zaujímate o zdravý životný štýl, určite ste zachytili informáciu, že kávu by sme nemali piť s mliekom. Avšak zdôvodnenie tohto tvrdenia bolo ťažké nájsť. Vedci z univerzity v dánskej Kodani prišli s úplne iným záverom. Ten hovorí o tom, že káva s mliekom je prospešná, pretože antioxidanty z kávy a bielkoviny v mlieku zdvojnásobujú protizápalové pôsobenie.

Ako na to prišli? Ak to úplne zjednodušíme, tak vedci si najprv posvietili na polyfenoly v káve a ich reakcie s aminokyselinami, pričom vyvolali umelý zápal. Sledovali, ako budú imunitné bunky reagovať, pričom skúmali aj kontrolnú skupinu imunitných buniek. Vedci zistili, že imunitné bunky vystavené polyfenolom aj aminokyselinám, boli schopné dvakrát účinnejšie zvládať zápalové reakcie. Na základe toho usúdili, že kávové zrná bohaté na polyfenoly v kombinácii s mliekom, majú lepšie protizápalové vlastnosti.


Zdroj foto: freepik.com

Káva má aj ďalšie pozitívne účinky na organizmus

Ak si denne doprajete približne tri šálky kávy, môžete sa tešiť aj na ďalšie zdravotné benefity. Môžeme ich zhrnúť nasledovne:

  • Káva disponuje vysokým obsahom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivým oxidačným stresom. Niektoré štúdie naznačujú, že antioxidačné vlastnosti môžu byť silnejšie ako v prípade kakaa alebo čaju.
  • Káva podporuje krvný obeh a môže stimulovať funkciu pečene. Existujú štúdie, ktoré preukázali, že zvýšená konzumácia kávy spomaľuje progres hepatitídy typu C.
  • Pitie kávy je prospešné aj pre športovcov, pretože podporuje fyzický výkon tým, že zvyšuje bdelosť, duševnú i fyzickú výkonnosť.
  • Zdá sa, že káva je aj prírodným prostriedkom na podporu kognitívnych funkcií a spôsob, ako predchádzať vzniku Alzheimerovej choroby.
  • Ak chcete predchádzať  cukrovke, šesť a viac šálok denne sa javí ako spôsob zníženia rizika jej vzniku.
  • Primeraná konzumácia kávy znižuje riziko úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia.
  • Má protirakovinové vlastnosti a chráni pred vznikom rakoviny ústnej dutiny, hltana, hrubého čreva, pečene i prostaty.
  • Stimulujte spaľovanie tukov a podporuje činnosť metabolizmu.
  • Podporuje dlhovekosť.

Mirka

Zdroj foto: freepik.com

Zdroj: https://doi.org/10.3390/nu15020312

https://science.ku.dk/english/press/news/2023/coffee-with-milk-may-have-an-anti-inflammatory-effect/

https://www.unibo.it/en

https://science.ku.dk/english/press/news/2023/coffee-with-milk-may-have-an-anti-inflammatory-effect/