Skutočné Vianoce

Aj v minulosti sa ľudia tešili na Vianoce. Bolo to však o čosi iné. Nevenovali im toľko pozornosti po materiálnej stránke. Zameriavali sa viac na ich duchovné prežívanie. Chystali sa na ne už od jesene. Pomaličky si odkladali potraviny, ktoré na Štedrý deň položili na sviatočný stôl. Sušili ovocie, lúskali oriešky, mleli mak, údili čerstvo nachytané ryby. Týždeň pred Štedrým dňom chodili žiaci roznášať vianočné oblátky, ktoré napiekol pán učiteľ so svojou ženou. Bola to výsada kantorov na dedinách.

 
Na Štedrý deň muselo byť všetko v dome i na gazdovstve ako zo škatuľky. Domáci si nesadli za stôl skôr, ako nedali jesť poľnohospodárskym zvieratám. Ženičky sa od rána zvŕtali v kuchyni, aby nachystali všetko potrebné. Na stôl rozprestreli čistý ľanový obrus a podeň ukryli peniaze, obilie, mak a hrach. To všetko symbolizovalo hojnosť a bohatstvo. Na stôl poukladali všetky potraviny, čo sa mali podávať a do každého rohu izby hodili uvarený hrach. Vraj, aby aj anjeliky niečo mali. Kvôli lepšiemu zdraviu v novom roku sa jedol cesnak. Na dobrotu sa dával medový krížik na čelo všetkých členov rodiny. Jedno miesto pri stole sa vždy ponechávalo pre pocestného a pre tých, ktorí počas uplynulého roka odišli do večnosti. Štedrá večera sa mohla začať. Hlavný chod netvorila polievka s rybou a šalátom, ale opekance s makom. Samozrejme všetko záviselo od regionálnych zvyklostí a tradícií. Aj veštenie z jabĺčka sa zachovalo až po dnes. Kto ho rozkrojil a mal uprostred červivú hviezdičku, toho vraj mala postretnúť choroba.
 
Zo všetkého jedla, čo bolo na stole sa pozbieralo po kúsku. Gazda sa po večeri odobral ku dobytku, aby sa aj zvieratám poďakoval a dal im odložené jedlo. Po večeri sa domáci pomodlili, zaspievali si koledy a všetci spoločne odišli na polnočnú omšu.
 
Ak si k tomuto obrazu tradičných slovenských Vianoc na dedine pripočítate vržďanie snehu pod nohami, obklopíte sa blízkymi a rodinou, nič nebráni v tom, aby sa sviatky pokoja mohli skutočne začať.
Lásky, šťastia hodiny
v kruhu svojej rodiny,
užite si spoločne,
krásne sviatky vianočné
a nech dlho prevláda
novoročná nálada……………………….. to Vám praje celá redakcia DENNÍK RELAX.SK

 
Autor foto: Anton Sabucha