Skorocel kopijovitý- nenápadný „ranhojič“

Už z jeho názvu vyplýva, že medzi najdôležitejšie vlastnosti spomínanej rastliny patrí zcelovanie a hojenie rán. Skorocel kopijovitý nenápadná zelená rastlina s bohatou históriou sa už v dávnej minulosti považoval za zázračnú bylinu. Skorocel nájdeme na lúkach, pri okrajoch poľných ciest, v trávnatých oblastiach, jednoducho stačí sa len zohnúť a zaostriť na úzke, dlhé sýtozelený listy, pri ktorých koreni vyrastá kvet na vysokej stonke.

Najvhodnejší zber je pred kvitnutím kvetov, kedy je ešte všetka liečivá sila koncentrovaná v listoch. Musíme dávať pozor, aby sme listy odrezali tak, aby sme ich nerozpučili, pretože poškodené rýchlo zhnednú. Práve rozpučené listy a šťava- sliz, ktorý z nich vyteká je účinnou rýchlou pomocou aj pri uštipnutí a bodnutí hmyzom.
Práve listy sú najbohatším zdrojom liečivých látok. Určite má každý z Vás vyskúšané skorocelové sirupy proti kašľu. Skorocel sa naozaj využíva na liečbu ochorení dýchacích ciest, pri zachrípnutí a aj na uvoľňovanie hlienu.
Skorocelový extrakt –sirup, si môžete vyrobiť aj sami. Natrháte listy skorocelu, v sklenenej fľaši s uzáverom ich popresypávame cukrom, resp. prelejeme medom a necháte na slnečnom mieste nech sa z listov vyplaví čo najviac liečivých látok. Keď sa všetok cukor, resp. med roztopí, masu precedíme cez sitko a máme 100% prírodný sirup. V zriedenom stave ho môžeme využívať aj ako kloktadlo pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny. Skorocelové listy môžeme podobným spôsobom dať vylúhovať aj do liehu, či alpy. V tomto prípade je vzniknutá liečivá tinktúra vhodná na dezinfekciu. Po zmiešaní s čistou destilovanou vodou ju môžeme využiť ako pleťovú vodu.
Zázračná vlastnosť skorocelu spočíva vo vysokom obsahu látok schopných ničiť baktérie. Okrem spomínanej vlastnosti má „tekutina“ z listu skorocela aj chladiaci a sťahujúci účinok, čo môžeme využiť napríklad aj pri problémoch s mastnou pleťou. Skorocel patrí medzi bylinky, ktoré používame na vnútorné aj vonkajšie použitie. Pitie skorocelového čaju napomáha pri žalúdočných a črevných problémoch a taktiež pri chorobách žlčníka a pečene.
Katarína Matušková