Škoricovo-jablkové uzlíky

Cesto:

  • 320 ml plnotučného mlieka
  • 60 g masla izbovej teploty
  • 85 g kryštálového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 10 g sušeného droždia / 5 g sódy bikarbóny
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • maslo na vymastenie misy
  • 1 žĺtok a lyžica mlieka na potieranie

TIP kuchára: Ak do cesta použijete kombináciu droždia, alebo sódy bikarbóny, a prášku do pečiva, cesto bude nadýchanejšie.

Náplň:
200 g sušených jabĺk  
100 g masla izbovej teploty
30 ml plnotučného mlieka
55 g kryštálového cukru
20 g škorice

TIP kuchára: Jablká použite úplne suché, chrumkavé. Ak budú mäkké, nebude ich možné rozmixovať podľa potreby.

Postup:
    1. V teplom mlieku rozmiešajte cukor a sušené droždie.
    2. Do misy robota navážte múku, soľ a prášok do pečiva. Pridajte maslo izbovej teploty, postupne pridávajte zmes z mlieka a nechajte miesiť približne 10 minút. Cesto bude jemne mastné a trochu lepkavé. Ruky si potrite maslom, aby sa vám na ne nelepilo cesto, a preložte ho do čistej misy potretej maslom. Prikryte potravinovou fóliou, čistou utierkou a nechajte kysnúť približne hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
    3. Medzitým si pripravte náplň. Sušené jablká  rozmixujte na prach. Zmiešajte ich s maslom a postupne prilievajte teplé mlieko zmiešané s cukrom a škoricou. Do náplne môžete namiesto jabĺk použiť v rovnakom množstve aj orechy podľa vlastnej chute.
    4. Vykysnuté cesto preložte na podložku, riadne ho roztiahnite a rovnomerne potrite náplňou. Cesto preložte na dvakrát a opäť rukami roztiahnite.
    5. Nakrájajte cesto na 20 rovnakých pásov s hrúbkou 1,5 až 2 cm a so šírkou približne 2 cm. Každý pás namotajte na ruku a zauzlite. Ukladajte na dva plechy vystlané papierom na pečenie, potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečte pri teplote 180  ֯C približne 20 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť.