Škorica v zime zahreje. To však ani zďaleka nie je všetko!

Patrí k vďačným koreninám, ktoré pokrmu dodajú jedinečnú chuť i arómu. Je neodmysliteľnou súčasťou vianočných koláčikov i drinkov.

Škorica má, samozrejme, aj množstvo zdravotných benefitov a jedinečnú schopnosť zahriať organizmus zvnútra. Je tak stvorená na pravidelnú konzumáciu aj počas chladných a pochmúrnych zimných dní. Čo by ste o škorici mali vedieť?

Má skvelé protizápalové vlastnosti

Jedným z najväčších zdravotných benefitov škorice sú protizápalové vlastnosti. Je nabitá antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Doteraz ich bolo identifikovaných viac ako 40. Za zmienku stojí napríklad škoricový aldehyd. Ten je nielen významný antioxidant, ale dáva škorici aj jedinečnú chuť a vôňu.

Podľa stupnice ORAC, v ktorej sú potraviny zoradené podľa antioxidačnej kapacity, škorica je v prvej desiatke. Dokonca je na tom z tohto hľadiska lepšie ako cesnak, zázvor či kurkuma. To znamená, že kvalitná škorica je naozaj vďačnou súčasťou jedálneho lístka, pretože prispieva k celkovému zdraviu i vitalite a, samozrejme, spomaľuje starnutie organizmu.

Napomáha zníženiu hladiny cukru i cholesterolu v krvi  

Škorica je jednou z top korenín, ktoré môžu byť prospešné aj pre diabetikov. Početné štúdie naznačujú, že škorica znižuje hladinu cukru v krvi. Podľa jednej z nich diabetici, ktorí užívali doplnky výživy v podobe škorice, zaznamenali zníženie hladiny cukru v krvi, niektorí dokonca natrvalo.

Metaanalýza 10 štúdií prišla so záverom, že denný príjem škorice znížil celkovú hladinu cukru v krvi a aj úroveň LDL cholesterolu. Ak teda chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, doprajte si denne kvalitnú cejlónsku škoricu.


Zdroj: pixabay.com

Môže zmierniť akné i zápach z úst a zväčšiť pery

Koža je najväčším orgánom ľudského tela. Bohužiaľ, mnohí z nás na to zabúdajú. Akné či vyrážky môžu byť, okrem iného, spôsobené aj konzumáciou nezdravých potravín, bohatých na bielu múku, cukor a trans-tuky.

Ak sa chcete zbaviť akné, snažte sa v prvom rade pátrať po príčine a potom popracovať na jej odstránení. V rámci zlepšovania jedálnička a starostlivosti o aknóznu pokožku môže byť dobrou voľbou konzumácia škorice. Za vyskúšanie stojí aj maska na tvár, ktorú vytvoríte zmiešaním škorice s medom. Med i škorica majú antimikrobiálne vlastnosti, čiže sú ideálnou kombináciou.

S osviežením dychu môže pomôcť domáca ústna voda zo škorice. Pripravíte ju tak, že 3 kúsky celej škorice povaríte v šálke vody po dobu 5 minút a necháte lúhovať. Potom si škoricovou ústnou vodou vypláchnete ústnu dutinu. Ak nemáte toľko času, kúpte si škoricový esenciálny olej, jednu či dve kvapky pridajte do vody a používajte pravidelne na vyplachovanie úst.

Škorica vraj pôsobí ako prírodný botox, teda dokáže zväčšiť objem pier. Zmiešajte malé množstvo škorice s kozmetickou vazelínou a vitamínom E, naneste na pery a nechajte chvíľu pôsobiť.


Zdroj: pixabay.com

Bojuje proti premnoženým kvasinkám

Dôsledkom premnoženia kvasiniek Candida albicans v organizme je vaginálna mykóza, ktorá sa prejavuje bielym hrudkovitým výtokom a nepríjemným svrbením. Aj v tomto prípade môže úľavu priniesť škorica.
Mirka