Škorica bojuje proti kvasinkám a udržuje stabilnú hladinu krvného cukru

Pre väčšinu z nás je škorica bežným dochucovacím prostriedkom. Veľakrát si však neuvedomujeme jej pozitívne účinky na zdravie. V čínskej medicíne i ajurvéde sa však využíva na riešenie mnohých zdravotných problémov.

Zoznámte sa s pozitívnymi účinkami škorice

Stabilizuje hladinu cukru v krvi
Kolísanie hladiny cukru v krvi je zvyčajne spôsobené konzumáciou sladkých jedál. Ak radi maškrtíte, doprajte si spolu s nimi škoricu. Je dokázané, že škorica má schopnosť stabilizovať hladinu cukru v krvi. Vyhnete sa tak napríklad ďalšiemu prejedaniu. Škorica je vhodná aj pre diabetikov.

Vaginálna mykóza
Vaginálna mykóza je problémom, ktorý trápi mnohé ženy. Za jej vznik sú zodpovedné kvasinky Candida albicans. Ak ňou trpíte, zvýšte denný príjem škorice. Veľmi účinný je aj čaj zo škorice. Treba si však dať pozor a zakúpiť naozaj kvalitný produkt a piť ho pravidelne.

Dezinfikuje a bojuje proti mikróbom
Na vnútorné užívanie je vhodná škoricová silica, ktoré bojuje proti baktériám a plesniam. Esenciálny olej však môžete použiť aj na dezinfekciu domácnosti namiesto škodlivých chemických čistiacich prostriedkov. Škorica je skvelá aj ako prostriedok, ktorý nielen zabíja baktérie, ale aj neutralizuje škodlivé pachy. Môžete ju použiť na dezinfekciu chladničky, na kuchynské dosky, toalety a pod.

Posilňuje imunitný systém
Škorica patrí do kategórie antioxidantov, ktoré chránia človeka pred najrozličnejšími chorobami. To znamená, že je nielen chutná, ale aj významným spôsobom posilňuje imunitný systém.

Prináša úľavu pri bolesti svalov
Ak vás bolia svaly po náročnej fyzickej práci či športovej aktivite, doprajte si masáž, pri ktorej použijete škoricovú silicu alebo do bežne používaného oleja pridajte škoricu.

Je prevenciou ochorení ďasien a zubného kazu
Keďže škorica disponuje antibakteriálnymi účinkami, je vhodnou prevenciou proti ochoreniam ďasien i vzniku zubného kazu. Aj to je dôvod, prečo sa často využíva ako súčasť zubných pást či ústnych vôd.

Prináša úľavu od kašľu a bolesti hrdla
Škorica má schopnosť organizmus zahriať a tiež pôsobí antibakteriálne. Preto sa odporúča konzumovať i v čase, keď vás trápi bolesť hrdla a kašeľ. Vhodný je tiež škoricový čaj alebo silica zo škorice.

Predmenštruačný syndróm
Škorica obsahuje viaceré látky (vápnik, mangán), ktoré majú schopnosť eliminovať nepríjemné príznaky predmenštruačného syndrómu (nervozita, podráždenosť). Mangán, okrem toho, že ovplyvňuje zdravie kostí, ovplyvňuje aj tvorbu pohlavných hormónov a zrážanlivosť krvi. Vápnik prospieva kostiam, ale tiež je potrebný pre dobré fungovanie mozgu a nervov.

-m-