Skoliózou trpí čoraz viac detí. Rehabilitačnú metódu vynašli Česi

Pri bolestiach chrbta, skolióze či vyskočenej platničke pomáha rehabilitačná metóda zvaná Špirálna stabilizácia (SM systém), ktorú už od roku 1979 vyvíja český lekár Richard Smíšek a jeho tím. Dospelí aj deti cvičia v stoji za pomoci elastického odporového lana. Metóda má úspech v Česku aj na Slovensku, ale i vo svete, napríklad v Číne, Turecku, Nemecku alebo v Čile. Dá sa však cvičiť aj doma.

SKOLIÓZA JE PROBLÉMOM DETÍ V ŠKOLSKOM VEKU

Najčastejším problémom s chrbticou býva u detí skolióza. Sú pre ňu typické odstávajúce lopatky, vypuklé bruško, prehnutie v bedrách a ploché nohy. „V spolupráci so Štátnym zdravotným ústavom sme sa vybrali do škôl a overovali sme, koľkých detí sa v skutočnosti tento problém týka,“ opísala v podcaste skupiny Pilulka Životosprávy doktorka Zuzana Smíšková, dcéra lekára, ktorý rehabilitačnú metódu vymyslel. Z 3000 detí mala podľa jej slov polovica skoliózu rôzneho stupňa. Väčšinou ide o vrodenú vývojovú chybu, ktorou z hormonálnych dôvodov trpia častejšie dievčatá. Pri negenetických skoliózach je na vine nedostatok pohybu typický pre dnešný životný štýl detí.

VĎAKA RÖNTGENU MOŽNO ĽAHKO SLEDOVAŤ ÚČINOK METÓDY

Metóda Špirálna stabilizácia a pravidelná rehabilitácia touto metódou je najlepšia možná investícia do svojho zdravia. Sám praktizujem cvičenie s SM elastickým lanom a môžem to len odporučiť,“ komentuje metódu Špirálnej stabilizácie zakladateľ skupiny Pilulka Petr Kasa. Účinok Špirálnej stabilizácie môže pritom pacient ľahko sledovať vďaka röntgenu. Na začiatku liečby sa robí pacientovi röntgen alebo magnetická rezonancia chrbtice.

Fyzioterapeut aj pacient tak všetko vidia na vlastné oči a vďaka tomu môžu následne porovnať, ako sa pacient v liečbe posunul. „Vďaka röntgenu vieme zachytiť aj iné diagnózy, napríklad metastázy do stavcov, zlomené stavce, u detí vrodené vývojové chyby. Po diagnostike nasleduje individuálna starostlivosť u fyzioterapeuta, potom pacienta zaraďujeme do skupinového cvičenia,“ vysvetlila Zuzana Smíšková.

REHABILITAČNÚ METÓDU MOŽNO CVIČIŤ AJ DOMA

Pre tých, ktorí by chceli túto metódu cvičiť preventívne aj doma, môže byť ideálna mobilná aplikácia Spiralista. Pomáha s bolesťami chrbta, posilnením svalov alebo zlepšuje držanie tela. Dobrým pomocníkom je SM Elastické lano. Ide o špeciálne navrhnuté a vyvinuté lano na cvičenie Špirálnej stabilizácie podľa doktora Smíška a hodí sa pre začiatočníkov. Lano má úplne špecifický odpor a prieťažnosť. Výhodou je, že sa dá zaobstarať nielen v špecializovaných predajniach, ale napríklad aj v kamennej lekárni Pilulka a na e-shope Pilulka.sk.

V aplikácii si môže každý užívateľ nastaviť svoj vlastný individuálny cvičebný plán a tréningy. Spiralista je v češtine a v základnej verzii zadarmo. „Ľudia k nám jazdia z celého sveta. Týždeň cvičia pod naším dohľadom, a potom už sú schopní cvičiť sami. Športovanie je super, jednostrannú záťaž je ale potrebné kompenzovať rehabilitačnými cvikmi. Veľmi by sme si priali, aby každý začal cvičiť už v čase, keď nastupuje do školy,“ dodáva rehabilitačná lekárka Zuzana Smíšková.

ČO JE TO SM SYSTÉM

SM systém je metóda cvičenia s elastickým lanom vyvinutá českým lekárom Richardom Smíškom, ktorá adekvátne aktivuje tie svalové partie, ktoré sú kvôli sedavému spôsobu života oslabené a preťahuje tie svalové partie, ktoré sú skrátené. Metóda stabilizuje a mobilizuje chrbticu, je založená na precvičovaní dlhých svalových reťazcov v tvare špirál, ktoré preťahujú chrbticu smerom nahor a vyrovnávajú ju do centrálnej osi.

Zaujíma vás viac informácií o tejto metóde? Vypočujte si, prečo sa plavcom splošťujú nohy či príbeh dieťaťa, ktoré vďaka Špirálnej stabilizácii nemuselo ísť na operáciu chrbtice. Viac tu:

 

 

 

Zdroj foto: pixabay.com