Silvestrovská kapustnica
Potrebujeme:
- 25 dkg kyslej kapusty,
- 1 l jušky (šťava z kyslej kapusty),
- 25-30 dkg domácej klobásky,
- 1 cibuľa,
- 1 dkg sušených húb,
- lyžica hladkej múky,
- 2 lyžice bravčovej masti alebo 3 lyžice oleja,
- 5 ks sušených sliviek,
- 2 dl kyslej šľahačkovej smotany,
- 2-3 strúčky cesnaku,
- mleté čierne korenie,
- mletá sladká paprika,
- bobkový list,
- 2-3 zrnka borievky,
- lyžička rasce,
- nastrúhaný muškátový orech,
- soľ
Ako na to:
Jušku s nasekanou kapustou, na drobno nasekanou cibuľou, sušenými hubami a na kolieska nakrájanou klobásou dáme variť. Po zmäknuti zapražíme paprikovou zápražkou. Pridáme v samostatnej nádobe uvarené sušené slivky s ostatným korením a borievkou. Ešte raz spolu prevaríme. Do horúcej naservírovanej polievky pridáme 1-2 lyžice šľahačkovej smotany podľa chuti. Do silvestrovskej kapustnice pridáme ešte Cayensku papriku (ak nemáme, môžeme ju nahradiť aj s feferonkami podľa chuti).