Silnou imunitou proti vírusom

 Imunita, teda odolnosť, obranyschopnosť organizmu znamená, že naše telo je pripravené vysporiadať sa s nepriaznivými vonkajšími okolnosťami v podobe vírusov a ďalších patogénov, ktoré na nás v podstate nepretržite útočia. Ak náš imunitný systém funguje správne, všetko dobre dopadne. Moderný život však prináša výzvy v podobe chronického stresu, vysokej toxicity prostredia a ďalších vplyvov ako napríklad globálny svet, kedy dochádza k vysokej a rýchlej mobilite ľudí, a tak sa ľahko doručia vysoko nákazlivé zárodky priamo k našim dverám.

Dobré rady nad zlato

Základom všetkého je pochopiteľne zdravý a vyvážený jedálniček obsahujúci veľké množstvo antioxidantov a polyfenolov v podobe farebného ovocia a zeleniny. Kde vlastne začať? Nie je to tak zložité, začnite jednoducho raňajkami. Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, sú oveľa ľahšie obeťami zimných chorôb vrátane bežného prechladnutia, ako ukazuje výskum Cardiffskej Univerzity vo Walese. Ak nezačnete deň raňajkami, vaša hladina cukru môže významne poklesnúť, a naopak sa počas dňa ľahšie navýši hladina stresového hormónu kortizolu, chute na sladké, pocity úzkosti, a toto prepína nastavenie organizmu na program úteku alebo boja, ktorý imunitu oslabuje,“ vysvetľuje Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR, www.naturhouse.sk.

„Céčko“ a ďalšie zázračné vitamíny a prvky

Je veľa výživných látok, ktoré imunitu podporia. Základom fungujúcej imunity je pochopiteľne dostatočné množstvo vitamínu C. Aj keď sa môže zdať, že je naša denná konzumácia potravín, ktoré ho obsahujú dostatočná, musíme počítať s faktom, že ovocie aj zelenina v obchodoch sú často predčasne zberané a dlho skladované či prepravované na veľké vzdialenosti, a to sú faktory, ktoré obsah živín radikálne znížia. Na mieste je prvá pomoc v podobe suplementácie potravinovými doplnkami. A to nielen vitamínu C. Kľúčovým minerálom v imunitnom boji je zinok. V prípade jeho nedostatku je značne redukovaná aktivita T- buniek imunitného systému, ktoré sú de facto jeho vojakmi. Krevety, mušle, ustrice, hovädzie, cícer, ľanové a tekvicové semienko, fazuľa, špenát, varená listová zelenina, tahini pasta, miso, kakao, kešu orechy sú bohatým zdrojom zinku.

Dôležitý je však aj selén, horčík a vitamín D. Áno, správne, chce to čerstvý vzduch, veľa slnka a tiež kúsok horkej čokolády alebo šálku chutného kakaa. To všetko vám totiž pomôže nielen k dodaniu potrebných živín, ale tiež sa zlepší vaša nálada a uvoľnenosť, ktoré posilňujú imunitu. Horčík so zinkom nájdete v kapsliach MIVINAT SILICA. Obsahujú tiež výťažok z prasličky. Tým sa presúvame do ríše liečivých rastlín.

Bylinky alebo pomocníci proti všetkým neduhom

Byliny sú silné imunostimulátory, ktoré proces začatý správnou výživou neuveriteľne podporia. U bylín vyzdvihnime napríklad bazu čiernu. Veď to predsa poznáte: ,,Pred harmančekom zlož klobúk, a pred bazou kľakni!\" Baza čierna možno úplne nezabráni prieniku vírusov, ale podľa viacerých štúdií výrazne skráti dobu pre-liečenia a tiež zásadne redukuje vážnosť symptómov. Posilu bazou nájdeme napríklad v koncentráte SAMBUKI.

Cudzorodé liečivá

Nebola by to úplná konverzácia o imunite, keby sme zabudli na echinaceu. Nielen, že spolu s propolisom a vitamínom C skvele pomáha deťom, ale pri pravidelnom používaní v nej nájde podporu aj každý dospelý. Bylinná lekáreň Naturhouse je nabitá týmito účinnými látkami a k ​​vašej podpore máme pripravené produkty PANAKIBIOTIK a BRONISAN FORTE a tiež mnohé ďalšie. Ampulky INMUNAT využívajú silné imunostimulačné schopnosti húb shitakee. Tieto huby môžete samozrejme tiež konzumovať v strave. Nie je možné nespomenúť kráľa ázijských liečiv, ktorým je samozrejme ženšen. Po stáročia bola jeho konzumácia výsadou čínskych cisárov, moderná doba má aj svoje výhody.

Črevná mikroflóra je základ

Určite ste tiež počuli o moci probiotických baktérií. Skutočne, konzumácia fermentovaných potravín ako je nepasterizovaná kyslá kapusta, kimči a tiež kvalitných jogurtov či kefírov, sa ukazuje nesmierne dôležitou súčasťou podpory imunitných reakcií. „V tejto súvislosti tiež pripomenieme dôležitosť správnej funkcie tráviaceho traktu, ktorý je hlavným sídlom mikroflóry organizmu a z ktorého tiež pochádza veľká časť imunitnej obrany. Bez dostatočnej konzumácie vlákniny a vlákninových produktov ani naša mikroflóra nebude prospievať, a preto je v starostlivosti o seba samého podstatné dbať na obsah vlákniny v potravinách, a tiež ju zdravo dopĺňať,“ odporúča Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR, www.naturhouse.sk.

RANNÝ ČOKOLÁDOVO ČUČORIEDKOVÝ KOKTEIL

Suroviny: 1 šálka alternatívneho mlieka (kokosové, mandľové), voda, miska mrazených čučoriedok, 2 lyžice CACAO APINAT, škorica, prípadne vanilkový extrakt, niekoľko kvapiek stéviového sladidla PECVA, mandle alebo mandľová múka (rozomleté ​​mandle)

Postup: Mlieko, mandle, kakao, čučoriedky a škoricu dajte do mixéra a mixujte. Mandle pokiaľ možno nechajte namočené vo vode cez noc a následne ošúpte alebo použite rovno zmes blanšírovaných mletých mandlí. Kokteilu dodajú krémovú textúru. Následne zrieďte s vodou, aby ste kokteil trochu odľahčili, prípadne pridajte niekoľko kvapiek stéviového sladidla PECVA na osladenie. Priaznivo pôsobiaci tuk v mlieku a mandliach zasýti a tiež podporí tvorbu prospešných hormónov.

ZLATÉ MLIEKO

Ingrediencie: 300 ml mandľového mlieka, 1 lyžička kurkumy, 1 cm škoricovej kôry, 1 cm čerstvého zázvoru, 3 guličky korenia, 1 lyžička medu

Postup: Mlieko mierne zohrejte. Zázvor ošúpte a rozštvrťte, potom s celou škoricou a medom pridajte do mlieka. Zahrievajte, kým mlieko nezíska sýto zlatožltý odtieň. Potom zlejte do šálky a posypte trochou čerstvo namletého čierneho korenia.