Sezóna kyslej kapusty je v plnom prúde. Prečo je taká zdravá?

Kvasená kapusta je pokladom pre srdce, črevá i imunitu, a dokonca dokáže zlepšiť náladu. Urobte malý krok ku zdraviu ešte dnes.

Bola pokrmom našich predkov. Najmä počas zimy predstavovala významný zdroj prospešných látok. Aj dnes sa čoraz častejšie objavuje i v modernej gastronómii. Môže poslúžiť ako náhrada čerstvej zeleniny v zimnom jedálničku, alebo sa z nej dajú pripraviť desiatky chutných pokrmov.

Ak si uvedomujete, že vaše zdravie je najmä vo vašich rukách, a chcete počas zimy urobiť niečo dobré pre svoje zdravie, doprajte si pravidelne kyslú kapustu.

Obsah probiotík a vitamínu C nie je ani zďaleka jedinou výhodou

V súvislosti s kvasenou kapustou sa najčastejšie hovorí o dvoch prospešných zložkách, teda o probiotikách a vitamíne C. Probiotiká, teda prospešné črevné baktérie, prispievajú k vytvoreniu rovnováhy v črevách, s čím súvisí napríklad lepšie trávenie i silnejšia imunita.

Vitamín C patrí k najsilnejším antioxidantom, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Navyše sa podieľa na množstve iných funkcií v ľudskom tele, napríklad podporuje tvorbu kolagénu.

Avšak v kyslej kapuste sú obsiahnuté aj ďalšie dôležité látky. Za zmienku určite stoja vápnik s draslíkom. Vápnik je kľúčovým hráčom v udržiavaní zdravia zubov a kostí, draslík sa podieľa na znížení krvného tlaku. Kapusta však obsahuje aj vitamín K, horčík, zinok a ďalšie.

Samozrejme, vo fermentovanej kapuste sa nachádza aj soľ. V množstve 50 g je to asi 0,74 g soli, pričom ľudské telo potrebuje denne asi 3 g. Odporúčaná denná dávka by nemala presiahnuť 5 g. Ak máte vyšší tlak, nezabudnite túto skutočnosť zohľadniť v celkovom dennom príjme soli.


Zdroj foto: pixabay.com

Kyslá kapusta prospieva imunite, nálade i srdcu

Snáď každý z nás si je vedomý toho, že minimálne 70 percent imunity sa nachádza v čreve. Kyslá kapusta je pokladom pre imunitu, pretože prispieva k rovnováhe črevných baktérií, čo sa, samozrejme, odzrkadlí aj na obranyschopnosti. Imunite prospieva aj zastúpený vitamín C.

Pýtate sa, ako konzumácia kyslej kapusty ovplyvňuje duševné rozpoloženie? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Tajomstvo je ukryté v niektorých kmeňoch probiotických baktérií, ktoré majú schopnosť zmierniť príznaky depresie i úzkosti a priaznivo ovplyvniť náladu. Aj preto sa vedci snažia aktuálne zistiť, aký vplyv má podávanie probiotík v liečbe pacientov s úzkosťou a depresiou. K lepšej nálade prispieva aj horčík, slušne zastúpený aj v kapuste.

Jednou z hlavných príčin srdcových ochorení je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Tú možno znížiť konzumáciou potravín bohatých na vlákninu i probiotiká. Keďže v kapuste sa nachádza okrem nich aj draslík, ktorý znižuje krvný tlak, kyslá kapusta je skvelou potravinou pre srdce.

Nie je kyslá kapusta ako kyslá kapusta

Ak chcete z kvasenej kapusty získať maximum benefitov, v prvom rade musíte nájsť kvalitný produkt. Ideálne je, ak si kvasenú kapustu vyrábate doma. V prípade, že túto možnosť nemáte, urobte prieskum v potravinách s lokálnymi produktmi.

Problémom kyslej kapusty zo supermarketov je ten, že je pasterizovaná a obsahuje konzervačné látky. Preto je nevyhnutnosťou, prečítať si etiketu.

Mirka

 

Zdroj foto: pixabay.com