Sezam – zdravie ukryté v zrniečkach

 S obľubou ich pridávame do zeleninových šalátov. S pokojom ich nasypeme na čerstvé pečivo potreté domácim maslom. Dovolíme si kombinovať ich s ľanovými semiačkami, ktoré sa vyznačujú mnohými pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie.

SESAMUN INDICUM, odborný názov sezamových semienok, sú využívané vo viacerých svetových kuchyniach. Obľúbené sú v krajinách Blízkeho východu. Indické jedlá sa bez sezamu nezaobídu. Sezamové semienka obsahujú približne 80 druhov výživných látok. To je naozaj úctyhodné množstvo.

Sezamové semienka – zdroj výživných látok

Skôr ako si posvietime na hlavné vitamíny, minerály a stopové prvky, pozrime sa na veľmi zaujímavú zložku semienok. Obsahujú totiž LIGNANY. LIGNANY sú známe pôsobením proti vysokému krvnému tlaku a ochraňujú ľudskú pečeň, ktorá patri medzi životne dôležité orgány. Za zmienku stoja i FYTOSTEROLY – udržujú hladinu cholesterolu v norme. Pôsobia na dobrý i zlý cholesterol. Hladinu zlého cholesterolu znižujú a naopak, dobrého zvyšujú.

S vitamínov je v hojnom množstve zastúpený vitamín B1 a vitamín C. Za pozornosť stojí bohatý obsah vlákniny. Pri problémoch s vyprázdňovaním odporúčame každodenne konzumovať sezamové semiačka. Ak pridáte i ľanové, pozitívne účinky sa znásobia.

V zrniečkach je zastúpený zinok, mangán, meď, vápnik, železo, fosfor a horčík. Zinok je nevyhnutný pre zdravie kostí a je dôležitý najmä u starších ľudí. Pri problémoch s kŕčmi, zaručene pomôže horčík. Pomáha zmierňovať príznaky nespavosti. Väčšinu žien trápi predmenštruačný syndróm alebo migrény - doprajte telu horčík! Nepríjemné zdravotné ťažkosti dokáže eliminovať vápnik. Je nevyhnutný pre zdravé kosti.

História semienok je pútavá

Podobne ako k mnohých iným potravinám, i k sezamovým semiačkam patrí legenda, ktorá hovorí o ich vzniku. Podľa niektorých existovali v čase, keď bohovia vytvárali svet. Vraj popri práci pili víno pripravené zo semienok sezamu. V indických legendách predstavujú symbol nesmrteľnosti. Ako pochutina sa využívali už v dobách antiky.

Sezamové semiačka v tehotenstve

Možno ste počuli mýtus, ktorý hovorí o nevhodnosti konzumovania sezamu v tehotenstve. Nie je to pravda. Pokiaľ budete semienka jesť s mierou, obohatíte organizmus o mnohé živiny.

Ak trpíte alergiou, zásadne ich nekonzumujte. Alergia sa môže prejaviť kožnými vyrážkami, prípadne opuchmi. V týchto prípadoch okamžite kontaktujte lekára. Tehotným ženám prospeje najmä vápnik a železo, ktoré semienka obsahujú v hojnom množstve.

(-de-)