Schudnite pomocou nízkeho glykemického indexu potravín!

 Radi si pochutnávate na sladkostiach, zákuskoch a maškrtách od výmyslu sveta? Potom ste určite spozorovali, že energia z týchto potravín sa prejaví veľmi rýchlo, ale rovnako rýchlo pominie. O niekoľko desiatok minút ste opäť hladní. Okrem toho sa nespotrebovaná energia ukladá v podobe tukových zásob. Prijatými maškrtami ste telu dodali tzv. prázdne kalórie, čiže žiadne výživné látky. Problém spočíva vo vysokom glykemickom indexe potravín.

 Glykemický index v kocke
Prijaté potraviny sú v ľudskom organizme spracovávané zložitými procesmi prostredníctvom viacerých enzýmov. Jedlo, ktoré konzumujeme sa mení na energiu rozličnou rýchlosťou. Pri GI sa sleduje hladina glukózy v krvi. Podľa toho sa jedlo delí na potraviny s nízkym alebo vysokým glykemickým indexom.
Pre zdravie človeka je dôležité, aby konzumoval potraviny bohaté na správne bielkoviny, tuky, cukry s vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Zdravé potraviny by mali byť schopné zasýtiť a udržovať stabilnú hladinu cukru v krvi, aby človek nesiahal po maškrtách. Túto schopnosť majú potraviny s nízkym glykemickým indexom.
Do kategórie potravín s vysokým GI patrí biely chlieb a pečivo, zemiaky, rozličné sladkosti a biela ryža. Naopak, medzi potraviny s nízkym GI patria celozrnné produkty, mliečne výrobky, tmavá ryža a drvivá väčšina ovocia a zeleniny.
 
Kedy jesť potraviny s nízkym alebo vysokým GI?
Ak potrebujete schudnúť, sledovaniu glykemického indexu potravín sa nevyhnete. Kľúčom k úspechu je nízky glykemický index potravín. Naopak, nepriateľom štíhlej línie je vysoký glykemický index, pretože spôsobuje výkyvy glukózy v krvi. Nespotrebovaná glukóza sa v tele ukladá a mení na tuk.
Ak športujete a chcete maximalizovať výhody tréningu, jedzte pred tréningom potraviny s nízkym GI. Umožnia, aby ste pri tréningu podali lepší výkon. Po extrémne náročných tréningoch sa odporúča konzumácia potravín s vysokým GI, pretože unavené telo vyžaduje energiu okamžite, aby sa mohlo efektívne regenerovať.
 
Diéta podľa glykemického indexu funguje!
Podstatou tejto diéty je konzumácia potravín s nízkym a stredným GI. Súčasťou vášho jedálnička by mala byť napríklad zelenina v podobe brokolice, rajčín, karfiolu, celozrnných produktov a strukovín. Prípustné sú aj marhule a banány. Tieto potraviny obsahujú veľa výživných látok a vlákniny, ktorá je dôležitá pre trávenie. Diéta sa drží 3 až 6 mesiacov, potom nasleduje udržiavacia fáza. Ak sa po ukončení diéty vrhnete na nezdravé stravovanie, čaká vás nárast hmotnosti s neželaným jojo efektom. Súčasťou tejto diéty je pravidelné cvičenie, dostatočný pitný režim a oddych.
 
MIMI
 
Obrázok: nixxphotography/freedigitalphotos.net