Šarlach

Ide o infekčné, veľmi nákazlivé ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje deti vo veku 5-9 rokov. Za toto nebezpečné ochorenie môže baktéria betahemolytického streptokoka skupiny A, ktorá sa usádza na dýchacích cestách a ďalej postupuje do krvného obehu. Prvotným príznakom ochorenia je typická šarlachová vyrážka ružovej až tmavočervenej farby. Objaví sa najprv na podbruší a potom aj na iných častiach tela.  

Šarlach sa prenáša kvapôčkovou metódou, medzi prvotné príznaky patrí bolesť hrdla, zväčšenie uzlín na krku, horúčka, malátnosť, zvracanie a drobné červené vyrážky. Liečba trvá približne desať dní a najúčinnejším liekom na túto infekčnú nákazu je penicilínové antibiotikum. Samozrejme, diagnózu a následnú liečbu stanovuje lekár, ktorý rodičov upovedomí, aby sa dieťa v najbližších dňoch nachádzalo v izolovanom prostredí, dodržiavalo pitný režim a pravidelnú osobnú hygienu.

Ak sa liečba tohto ochorenia podcení, dieťaťu hrozia komplikovanejšie a život ohrozujúcejšie nákazy. Pri neskorej alebo nedostatočnej liečbe môže dôjsť až k poškodeniu srdcového svalu či nervovej sústavy.

Špeciálne očkovanie proti tejto nákaze nejestvuje, preto treba klásť veľký dôraz na prevenciu. Už v predškolskom veku je nevyhnutné naučiť dieťa základy osobnej hygieny, pravidelne sa pohybovať na čerstvom vzduchu a osvojiť si pravidlá zdravého stravovania!

Tatiana Kovalčinová