SAJFA GRATULOVAL DVAKRÁT, ZNÁMY VIZÁŽISTA VYZNAL CITY KAMARÁTKE

Sobota bola na petržalskej strane Dunaja plná emócií, Sajfa, Babsy a Viki Ráková sa v známom nákupnom centre stretli s Barborou Bakošovou a Milanom Švingálom na netradičnej oslave narodenín. Namiesto torty či darčekov pomáhali hľadať BUDDY dobrovoľníkov, dospelých kamošov pre deti z detského domova. Vyskúšali si aj lavičku priateľstva, tú nájdete ešte celý tento týždeň v Auparku na prízemí. 

Sajfa si našiel čas pomôcť dobrej veci, hoci mal v sobotu veľmi naponáhlo. Doma ho totiž netrpezlivo čakala malá oslávenkyňa! Sára mala práve v ten deň 5 rokov, známy moderátor si tak doslova odbehol z jednej oslavy na druhú. Program BUDDY pozná už niekoľko rokov a myšlienka pomoci deťom, pre ktoré je vstup do dospelosti poriadne náročnou skúškou, ho nenecháva chladným. „Sám vidím, že komunikácia s deťmi si vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a lásky. Je skvelé, že dobrovoľníci jej majú dostatok aj pre tie, ktorým podpora z rodiny chýba. Bolo by super, aby každé dieťa získalo svojho BUDDYho čo najskôr,“ dodal Sajfa.

Influencerke Babsy Jagušák spoločnosť robili aj najmladší členovia rodiny, zaspomínala si, kto bol v čase dospievania jej najväčšou oporou. „Môj BUDDY bola moja staršia sestra, ktorá mi veľa vecí ukázala a prispela k tomu, aká som teraz mama, žena.“ Herečku Viki Rákovú ako mamu desaťročného syna zase zaujímali tipy na zvládnutie vzťahu s dieťaťom v puberte. Na mieste ju čakal test, ktorí zostavili skúsení psychológovia, výsledok ju očividne potešil.

„Mať dobrého kamoša je ten najväčší dar,“ skonštatoval vizážista Milan Švingál. Na miesto  dorazil aj so svojou kamoškou a kolegyňou Barborou Bakošovou. Veľa času strávili čítaním príbehov dobrovoľníckych dvojíc. „BUDDY je krásny projekt, ktorý pomáha začleniť sa deťom z detských domovov do spoločnosti pomocou dobrovoľných „buddies“, napísal Milan na svoj Instagram.

BUDDY príbeh začal pred 18-timi rokmi korálikmi

Keď si Ladislav Kossár v roku 2006 odbehol do bratislavského Auparku na rýchly nákup, netušil, že mu tisíc korún, ktoré zaplatil za náramok z korálikov, navždy zmení život. Dal ich deťom z detského domova, tie ho rovno pozvali k sebe na návštevu. Laci začal premýšľať, ako by im mohol pomôcť ešte viac. Mobil, hračky ani oblečenie týmto deťom v skutočnosti až tak nechýbajú. Blízky vzťah s bezpečným dospelým, ktorý im dá svoj čas a pozornosť, áno.

Svet biznisu Laci Kossár teda vymenil za filantropiu a vytvoril program, ktorý spája deti z inštitúcií so školenými BUDDY dobrovoľníkmi. „Spájame deti vyrastajúce mimo rodiny s dospelými dobrovoľníkmi a pomáhame im vybudovať si pevný vzťah, ktorý im počas života v inštitúcii najviac chýba. Osemnásť rokov vraciame deťom dôveru, ktorú v detstve stratili, a dospelých učíme väčšej trpezlivosti,“ hovorí. Že program funguje, potvrdzujú to aj výskumy - mladiství, ktorí mali počas dospievania svojho BUDDY dobrovoľníka, strácajú zamestnanie či bývanie zriedkavejšie.

Tisícka a každé dieťa z domova by sa malo o koho oprieť

Presnejšie, ak by sa na Slovensku našlo 1 000 dospelých dobrovoľníkov, ktorí by sa prihlásili do programu BUDDY, mohli by všetky deti vhodné na zapojenie sa do programu získať svojho BUDDYho. Najviac detských čakateľov je v žilinskom a banskobystrickom kraji, problém s hľadaním dobrovoľníkov poznajú tiež v okolí Prešova.

18 rokov v číslach:

  • 212 detí už spoznalo svojho BUDDY dobrovoľníka
  • dvojice spolu strávili viac ako 75 000 hodín
  • vypili približne 10 000 litrov kofoly
  • zjedli najmenej 30 000 kopčekov zmrzliny
  • odbicyklovali aspoň 15 000 kilometrov
  • 3 hodiny týždenne je čas, ktorý dobrovoľník priemerne strávi s dieťaťom
  • 3 hodiny vám zaberie aj jedna návšteva kina alebo scrollovanie po internete

Radi by ste programu BUDDY pomohli aj vy? Výborne! Je to možné hneď dvomi spôsobmi. Finančne, kedy váš dar poputuje na hľadanie, vzdelávanie a odbornú podporu dobrovoľníkov pre deti, či úplne bezplatne – kliknite na www.tvojbuddy.sk, zaregistrujte sa a darujte jednému dieťaťu z detského domova to najcennejšie - svoj čas.