S vôňou dialok

Sortiment zeleniny dostupnej na našich pultoch sa veľmi rozšíril. Prečo ju však nevaríme častejšie? V poslednom čase máme možnosť ochutnať mnohé druhy zeleniny, ktoré u nás bežne nerastú. Nevšedné plody z južných krajov umožňujú pestrú obmenu nášho jedálneho lístka. Poznáme ich vôbec?

 Rýchly transport a moderné chladiace zariadenia - to všetko prispieva k čoraz širšej ponuke nových druhov čerstvej zeleniny na našom trhu. Azda najviac u nás zdomácnela cukina. Mnohé názvy znejú našim ušiam nezvyčajne, tak napríklad paksoi, maniok a podobne, iné zasa veľmi rýchlo u nás zdomácneli, takže pod ich názvom si už nijakú exotiku nepredstavujeme. Považujú sa jednoducho za "náš tovar". Myslí vari niekto na to, že paprika pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky? Vieme, že známe baklažány sú z Indie a Afriky?
 
Všetka zelenina, teda aj tá  cudzokrajná, obsahuje vitamíny a minerálne látky, dôležité pre náš organizmus. Napríklad paprika dodáva nášmu telu veľa vitamínu C, sladké zemiaky (batáty) sú bohaté na vitamín A. Navyše, balastné látky, obsiahnuté vo všetkých druhoch zeleniny, zlepšujú zažívanie. Ak máte napríklad podráždený žalúdok, jedzte okru. Obsahuje totiž látku, ktorá ho upokojuje. Artičoky zase znižujú hladinu cholesterolu v krvi, veľmi dobre ich znášajú ľudia so žlčníkovými chorobami a diabetici. Z týchto "krásnych bodliakov" sa vyrábajú aj lieky na zlepšenie tráviaceho procesu a proti chorobám pečene a obličiek.

Nesmieme zabudnúť ani na zázvor, pre niekoho známejší ako ďumbier. Je to veľmi starý liečebný prostriedok, ktorým sa tíšili najmä reumatické bolesti. Niektoré druhy tropickej zeleniny sa musia pred použitím upravovať.

Artičoky sú pôvodom z Perzie, dnes sa však najviac pestujú vo Francúzsku, Taliansku a Grécku. Ochutnajte ich, aspoň občas. Artičoky sa povaria v slanej vode a mäsité končeky jednotlivých lístkov sa potom namáčajú v pikantných omáčkach.

Baklažán chutí najlepšie pečený, grilovaný alebo zapekaný. Aj jeho semienka sú jedlé. Pred úpravou sa odporúča nakrájané polovičky alebo plátky baklažánu posoliť (kvôli odvodneniu) a pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Zároveň sa tým zmierni jeho mierne horkastá chuť. Po pol hodine ho stačí opláchnuť a upravovať ďalej. Arabské národy veria, že baklažán ovplyvňuje regeneráciu pohlavných žliaz.
 
Chayote v tvare hrušky má pevnú sladkú dužinu, semená sú jedlé. Dužina chayotu sa uvarí a podáva teplá alebo naopak studená, v každom prípade však vhodne ochutená, ako príloha alebo kompót. Je vhodná aj do korenistých jedál. Táto exotická zelenina pochádza z Brazílie. Zázvorový koreň pochádza z Ázie. Olúpaný, nastrúhaný alebo na plátky pokrájaný zázvor zjemňuje pokrmy z rýb a mäso upravované najmä na čínsky spôsob.
 
Okra alebo inak ibišok jedlý, bambia, bhindi vzhľadom aj chuťou pripomína fazuľu. Pôvodom je zo strednej Afriky,  dnes sa pestuje v Turecku a na Balkáne. Môže sa variť, a to aj v pare, alebo dusiť. Semienka sú jedlé. Okra je vynikajúca príloha. Dáva sa aj do omáčok a polievok, ktoré tak získavajú prirodzenú hustotu. Tvorí totiž pri varení mliečnu penu. Batáty možeme variť, piecť, opekať aj vyprážať, podobne  ako naše zemiaky.
 
Čínska kapusta si už dobyla našu kuchyňu. Možno však neviete, že má až dvojnásobné množstvo vitamínu C oproti citrusovým plodom. Obsahuje aj bohaté protisklerotické zložky a látky s hojivým učinkom na črevný trakt. Doba tepelnej úpravy je krátka. Je veľmi vhodná na šaláty.
 
Bambus je vlastne gigantická potravina, ktorej pravlasťou je Barma. Krehké žlté výhonky, ktoré sa pridávajú do čínskych jedál, sa kupujú väčšinou už v konzerve. Sušené sa pred prípravou namáčajú asi na šesť hodín. Paksoi pripomína čínsku kapustu alebo mangold, ale je šťavnatejší a má výraznejšiu chuť. Listy sa dávajú do šalátov alebo sa dusia ako špenát. V sto gramoch je iba desať kalórií.
 
A ešte zopár dobrých rád:
 

  • Zelenina by sa mala uchovávať v tme a chlade, napríklad v spodnej priehradke chladničky. Čínska kapusta sa môže rozdeliť na jednotlivé lístky, pokropiť vodou a vložiť do misky na chladné miesto. Vydrží tak aj niekoľko dní.
  • Dlhé skladovanie znižuje kvalitu, preto nenakupujte príliš do zásoby a usilujte sa všetko čo najskôr spotrebovať.
  • Baklažán by sa mal konzumovať úplne zrelý. Nezrelý totiž obsahuje jedovatý solanin.
  • Artičokové púčiky sú pôžitkom ako jednohubky na rôzny spôsob, ak sú však rozvinuté, sú veľmi pekné a môžeme ich použiť aj na zdobenie.
  • Ak použijete zázvor ako korenie do jedál, pamätajte na to, že čerstvý je oveľa ostrejší ako sušený.
  • Okru kupujte iba vtedy, ak je rovnomerne zelená, bez  nepekných červených škvŕn.
  • Čerstvá paprika sa spozná podľa úplne hladkej šupky.
  • Batáty, čiže sladké zemiaky, sa môžu skladovať aj niekoľko týždňov. Ak však začnú mäknúť, musia sa čo najrýchlejšie spracovať.