S olivami nám to myslí a nielen to...

Zima je obdobím, kedy je čerstvej zeleniny na našich stoloch o niečo menej. Čo tak siahnuť po olivách? Zelené či čierne a samozrejme kvalitný olivový olej - nemali by chýbať v žiadnej kuchyni a  mali by sa stať súčasťou správnej životosprávy každej rodiny.

Hľadáte kvalitné zdroje vitamínov a antioxidantov ?
Siahnite po olivách. Obsahujú množstvo vitamínov, ako vitamín A, vitamín B, minerálne látky a stopové prvky- vápnik, zinok, draslík, železo, sodík či jód.

Zelené aj čierne olivy sú pre naše zdravie rovnako dôležité, ako iné druhy ovocia a zeleniny. Hoci ich u nás nepestujeme, nie je problém kúpiť si ich v každom ročnom období. Nemusia chutiť každému, ale dá sa na ne zvyknúť, dokonca si ich obľúbiť. Čo človek neurobí pre zdravie?

Pomôžte si pri trávení
Olivy pomáhajú tráveniu najmä obsahom vlákniny. Odborníci na zdravú výživu odporúčajú zjesť až sedem olív denne. Nemusí to byť denne, ale rozhodne na olivy nezabudnite, naozaj sú dobre stráviteľné.

Nahraďte nezdravé „zobkanie“
Určite stojí zato nahradiť kalorické zemiakové lupienky alebo maškrtenie na čokoláde olivami. V tomto prípade určité neplatí, že čo je chutné je nezdravé. Naopak olivy podporujú zdravie, ak si dáte olivy k vínu, k malému občerstveniu, rozhodne podporíte svoje zdravie.
Uspokojte si všetky štyri základné chute: sú sladké, slané, horké a kyslé a navyše ponúkajú fantáziu, s ktorou vykúzlite  chutné jedlo. Vhodné sú do šalátov, na pizzu, do rizota, na cestoviny i do omáčok.

A v neposlednom rade - s olivami nám to myslí
Olivy, olivový olej obsahujú omega - 3 mastné kyseliny. Ľudský mozog stráda, ak ich nemá dostatok. Vedci poukazujú na to, že ľudia s nižšou hladinou omega -3 majú zvýšené riziko demencie (slabomyseľnosť, pomätenosť).

Naše telo reaguje na podnety z vonku i z vnútra. Určite sa na nám odvďačí, ak mu doprajeme stravu bohatú na vitamíny, minerálne a stopové prvky, ale najmä stravu rovnomerne vyváženú. Nezabudnime na staré známe „všetko s mierou,“ máme to vo vlastných rukách.

Autor: Anna Čunderlíková