S našimi tipmi podáte v práci lepší výkon

Máte pocit, že to ide s vami v práci dolu vodou? Máte všetkého plné zuby a odzrkadľuje sa to na vašom výkone? Skôr ako sa rozhodnete pre radikálne riešenie, skúste nasledovné rady.

1. Nájdite na svojej práci pozitíva

Myslíte si, že je to nemožné? Nie je to pravda. Ak sa trochu zamyslíte, určite ich nájdete niekoľko. Pokojne to môžu byť aj detaily, vďaka ktorým prácu ľahšie zvládate. Na každej práci je niečo dobré a zaujímavé. Sú to zákazníci, kreativita, príležitosť stále sa učiť, rásť atď. Možno je to dobrý kolega, chutná káva od kolegyne, obedňajšia prestávka, počas ktorej sa môžete nielen najesť, ale aj porozprávať s ostatnými, či sa prejsť po čerstvom vzduchu. Ak budete na tom, čo robíte vidieť nielen zmysel, ale aj plusy, bude sa vám pracovať lepšie a ľahšie. Ak ich nevidíte a pociťujete jedine frustráciu, pouvažujte o niečom novom a urobte pre zmenu zamestnania potrebné kroky.

2. Po odchode z práce „vypínajte“

Ak pracujete fyzicky, je ľahšie na ňu doma nemyslieť a sústrediť sa na to, čo vás čaká tam. No je to možné aj v prípade, že sa venujete duševnej práci. Chce to však trochu cviku a trpezlivosti. Ak sa pristihnete pri tom, že sa vám v hlave opäť odohráva pracovný scenár, začnite sa venovať nejakej činnosti, tak myšlienky odoženiete. Tiež je dôležité „vypínať“ počas víkendov. Nezamýšľajte sa v sobotu ráno nad tým, čo bude v pondelok. Radšej si vychutnávajte voľné chvíle.

3. Nepodceňujte prestávky

Či chcete, alebo nie, mozog sa nedokáže koncentrovať neobmedzene. Preto si po 30-45 minútach práce doprajte kratučké prestávky. Zhlboka dýchajte, prejdite sa alebo sa napite.

4. Maškrťte v práci zdravo

Pitie piatich káv počas pracovnej doby, jedenie keksíkov či čokolád, váš výkon v práci nezlepší. Skúste siahnuť po potravinách, ktoré mozgu prospievajú. Doprajte si orechy, semená, ovocie alebo kúsok kvalitnej horkej čokolády. Tiež je dôležité, aby ste jedli pravidelne s odstupom maximálne 3-4 hodín.

5. Naučte sa vyznávať zdravý životný štýl

Viete, čo zistili vedci z Brigham Young University? Podľa ich zistení majú ľudia, ktorí sa nezdravo stravujú až o 66 percent nižšiu produktivitu práce. U tých, ktorí sa pravidelne nehýbu, bola zistená produktivita práce nižšia o 50 percent. Do štúdie bolo zapojených viac ako 19-tisíc zamestnancov. Z toho vyplýva, že zdravá strava a pravidelné cvičenie ovplyvňujú nielen zdravie, ale aj výkon v práci.

-w-
Zdroj: http://news.byu.edu/archive12-aug-workplacehealth.aspx