S kŕčovými žilami vám pomôže pohánka, avokádo i rozmarín

Ako predchádzať kŕčovým žilám, poprípade ako zlepšiť ich aktuálny stav? Jednou z možností je zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré ich posilnia.

Veľkú úlohu zohráva vláknina
Ak nejete dostatok vlákniny, dochádza k zvýšenému tlaku na žily hlavne v oblasti konečníka, čiže vznikajú hemoroidy. Rozpustná i nerozpustná vláknina je však nevyhnutná pre zdravie ciev celého tela. S príjmom vlákniny upravte smerom nahor aj množstvo tekutín. Ako zaradiť do jedálnička viac vlákniny? Na začiatok vám postačí zvýšiť príjem ovocia a zeleniny, nahradiť bielu múku a pečivo celozrnnými produktmi, bielu ryžu tmavou a pod.

Jedzte viac potravín, ktoré obsahujú rutín
Rutín patrí do kategórie flavonoidov, ktoré sa javia aj ako pomocníci udržiavajúci zdravie ciev. Sú teda aj prevenciou vzniku kŕčových žíl. Rutín pôsobí ako antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením. Má i protizápalové účinky. Navyše zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Rutín je bohato zastúpený v pohánke. Táto prastará obilnina sa znovu vracia do nášho stravovania. Nezabudnite ju však správnym spôsobom pripraviť, pretože pri dlhšom varení sa rutín stráca. Najviac látok si zachová, ak ju jednoducho pridáte do jogurtov či kaší.


Ďalšie potraviny pre zdravé žily

  • Výbornou potravinou, ktorá prospieva cievam, sú čučoriedky. Obsahujú antokyány, takisto látky z kategórie flavonoidov, ktoré žily ochraňujú pred poškodením. Okrem toho sú tieto bobule zdrojom vlákniny, konkrétne pektínu a ďalšieho skvelého antioxidantu, ktorým je vitamín E.
  • Žeruchu môžete konzumovať počas celého roka, pretože sa jej darí aj na okennom parapete. Jej chuť oceníte na pečive a je výborná aj ako súčasť zeleninových šalátov.
  • Avokádo je bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamíny C, E, skupiny B, minerály a mnoho ďalších látok. Čo sa týka ochrany ciev, dôležité úlohy zohrávajú hlavne antioxidanty: vitamín C a E.
  • Nepatrí rozmarín ku koreninám, ktoré pravidelne používate? Ak vás trápia kŕčové žily, mali by ste to zmeniť. Rozmarín má skvelú schopnosť zlepšovať prekrvenie, čo je pri kŕčových žilách veľmi dôležité. Ostatné látky chránia tkanivá pred škodlivými voľnými radikálmi.
  • Medzi potravinami, ktoré prospievajú cievam, nesmie chýbať červená repa. Betacyaníny, ktoré obsahuje, znižujú úroveň homocysteínu, ktorý cievy poškodzuje.

Ďalšie tipy, ktoré podporujú zdravie ciev

  • Za vznikom kŕčových žíl je často nadváha a obezita. Ak dostanete svoju váhu pod kontrolu, je pravdepodobné, že sa zlepší i vzhľad kŕčových žíl.
  • Okrem vlákniny a rutínu, je potrebné do jedálnička zaradiť potraviny bohaté na vitamín C. Céčko podporuje tvorbu kolagénu a elastínu, ktoré udržiavajú žily silné a zdravé. Zastúpený je v jahodách, kivi, ríbezliach, šípkach, rajčinách, pažítke atď.
  • Nezabúdajte na pitný režim, pretože pomocou dostatočného množstva tekutín sa organizmus zbavuje nahromadených toxických látok.

-m-