Ryža, ryža a ešte raz ryža
Ak patríte medzi zástancov zdravého životného štýlu, ryža je pre vás ideálnou potravinou. Na pultoch obchodov je v súčasnosti široký výber aj tejto, napohľad jednoduchej a každodennej potraviny. Nájdeme tu dlhozrnnú (obľúbená ako príloha), guľatozrnnú (vhodná do rizota a dezertov), thajská ryža (aromatická), parbolled (prechádza viacerými fázami úpravy) a prírodná ryža (neolúpaná).
V podstate je úplne jedno, aký druh ryže uprednostníte, pretože všetky majú vysoký obsah vlákniny, bielkovín, uhľovodíka, vitamínov B, E, minerálov- draslík, sodík, kremík, fosfor, horčík, vápnik a selén. Každým jedlom pripraveným z ryže dodáte telu potrebné množstvo spomínaných látok.
Kto je však zástancom prírodnej alebo celozrnnej ryže, ktorá nie je lúpaná, dostáva do svojho tela aj bonus vo forme živín ukrytých v okrajových častiach neolúpaných zŕn. Veľký je aj rozdiel v jej príprave. Ryžu natural je potrebné variť oveľa dlhšie ako bielu ryžu. Dlhší čas je potrebný aj na jej konzumáciu, pretože nie je tak mäkká ako biela.
Ryža sa využíva už po stáročia a v novodobej gastronómii ju poznáme aj ako vhodnú dietickú potravinu. Pre svoj nízky obsah kilojoulov (jedna porcia ryže- cca 60 gramov obsahuje len 840 kJ) Pritom sa nemusíte obávať, že pri jej konzumácii bude ochudobnená o dôležité živiny. Ryža má aj dobrú sýtiacu schopnosť, a tak pri jej konzumácii sa budete cítiť fit bez zbytočných výčitiek.
Na prečistenie organizmu je ideálna celozrnná ryža pre vyšší obsah minerálov a látok, ktoré vám zabezpečia plynulé trávenie. Naopak, biela ryža a odvar z nej je vhodným domácim liekom proti hnačke.
Čo sa týka prípravy ryže, určite má každá gazdinka ten svoj overený recept. Jeden overený pripájame aj my:
Ryžu mierne opražíme na oleji. Následne ju zalejeme vriacou vodou (vždy dvojnásobok množstva ryže (1 dcl ryže- 2 dcl vody). Zakryjeme a ponecháme 10 minút vrieť. Vypneme, odstavíme zo sporáka a po 20 minútach popicháme vareškou. Nemiešame!
KM