RYŽA MÔŽE BYŤ LAHÔDKOU

Ryža dávno zdomácnela aj u nás, napriek tomu však treba vedieť, ako s ňou narábajú tam, kde je doma - v Ázii.

- Ryžu preberieme, nasypeme do hrnca a niekoľkokrát prepláchneme studenou vodou - ako to robia Japonci. Potom ju jemne premyjeme rukou. Umytú zalejeme 3 hrnčekmi vody a necháme asi 30 minút až 2 hodiny odpočívať. Prikryjeme a postavíme na oheň. 

- Ak ryžu dusíme, umyjeme podľa predchádzajúceho návodu, vložíme na sito a aspoň trikrát prepláchneme vriacou vodou. Necháme odkvapkať a dáme do hrnca, pridáme 2 šálky studenej vody, maslo a ostatné prísady.

- Ryžu môžeme ochutiť sparenými posekanými či jemne pokrájanými špenátovými listami, petržlenovou vňaťou, pažítkou, drobno pokrájanou a na masle prehriatou šunkou alebo údeným mäsom, nadrobno pokrájanými, na masle podusenými hubami, nastrúhaným zázvorovým koreňom, prepláchnutými a pokrájanými kapari, podusenými rajčiakmi alebo chilli.

- Ryžu, ktorú neskonzumujeme, ohrievame rôznymi spôsobmi, ak však nechceme, aby stratila chuť, robíme to iba na pare.

- Do ryže sa hodia rôzne koreniny, napríklad chilli, kari, klinček, škorica, kardamom, šafrán, kurkuma, čierne korenie, cesnak, sladká paprika, ale rôzne ďalšie.

Vyskúšajte!