Rýchle a zdravé pochúťky z jabĺk a hrušiek

Máte doma veľa jabĺk a hrušiek a neviete, čo s nimi? Skúste si pripraviť zdravé a chutné pochúťky.

1. Chutná raňajšia jablková kaša

Jablká sú výborným ovocím na raňajky. Jedno veľké jablko nastrúhajte a zohrejte na panvici. Pridajte 4-5 polievkovým lyžíc ovsených vločiek, ktoré ste predtým namočili do vody. Ešte chvíľu prehrejte. Ak chcete, aby boli jablká úplne mäkké, tak kašu varte dlhšie.

2. Jablkové smoothie

Príprava smoothie je rýchla. Jedno veľké jablko, mrkvu, citrónovú šťavu a pol šálky vody dajte do mixéra a rozmixujte na hladkú konzistenciu.

3. Jablkovo-maková pohánka od babičky

Naše babky vedeli, čo je zdravé a uprednostňovali rýchle recepty. Jednou z obľúbených potravín bola pohánka. Skôr ako sa pustíte do prípravy, pohánku prepláchnite a nechajte niekoľko hodín namočenú vo vode. Potom ju preceďte cez sito, pridajte podľa chuti strúhané jablká, zomletý mak, citrónovú šťavu a na dosladenie med.

4. Pečené škoricové jabĺčka

Množstvo jabĺk podľa potreby nakrájame na mesiačiky alebo kolieska. Pokvapkáme citrónom, obalíme v škorici a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme upiecť do rúry. Podávame samostatne ako zdravú pochúťku alebo výborne chutia v kombinácii s tvarohom či bielym jogurtom. Ak dáte prednosť sladšej verzii, použite na dosladenie javorový sirup alebo trstinovú melasu.

5. Hrušková kaša

Chutnú kašu na raňajky si môžete pripraviť nielen z jabĺk, ale aj z hrušiek. Stačí ovsené vločky zaliať vodou, pridať na kocky nakrájanú hrušku a dať variť. Po zmäknutí kúsky hrušiek popučíme, dochutíme škoricou a medom a podávame. Môžeme pridať vlašské, poprípade iné druhy orechov.

6. Zapekané hrušky so syrom niva

Ak radi v kuchyni experimentujete, skúste zapiecť hrušky s nivou. Ako? Očistené hrušky nakrájame na dĺžku, ochutíme citrónovou šťavou a navrstvíme do misy na zapekanie. Potom navrstvíme nivu a postup opakujeme, dokým máme k dispozícii ingrediencie. Navrch dáme kokosový olej a v rúre zapekáme maximálne 10 minút.

7. Plnené hrušky

Hrušky rozkrojíme na polovice, odstránime vnútro a pokvapkáme šťavou z citróna. Poukladáme na alobal. Na každú hrušku dáme podľa potreby kokosový olej. Alobal zabalíme a dáme piecť do rúry. Potom hrušky naplníme zmesou, ktorú sme pripravili z kvalitného bieleho jogurtu, mletých orechov a dosladili javorovým sirupom. Môžeme ešte dochutiť škoricou.

-w-