Ryby a pamäť

Ryby - morské či sladkovodné? Ak chceme urobiť niečo pre svoje zdravie, rozhodne by nemali chýbať v jedálnom lístku – znižujú cholesterol a vylepšujú pamäť.

Prečo ryby?
Zabúdať nie je hanba, stať sa to môže každému. Ak človek zbadá, že častejšie zabúda a nedokáže sa tak dobre sústrediť ako kedysi, možno nastal vhodný čas siahnuť po rybách. Toto tvrdenie podporujú vedecké štúdie, ktoré zdôrazňujú, že konzumácia rybieho tuku a tučných rýb, ktoré obsahujú 3-omega mastné kyseliny, zlepšujú pamäť a inteligenčné funkcie mozgu. Zabraňujú vzniku závažných srdcovo- cievnych ochorení, zlepšujú náladu, myslenie a tiež ovplyvňujú našu krásu. Nedostatok omega-6 mastných kyselín sa môže prejavovať zápalom kože, šupinatými vyrážkami a pomalým hojením rán. Vezmite si z rýb to najlepšie! Jedzte ryby, predovšetkým morské! Nebojte sa rybieho tuku. V prípade rýb určite platí: „ Nie je tuk ako tuk.“

Zloženie rybieho mäsa
Rybie mäso spĺňa požiadavky racionálnej výživy. Je diétne, ľahko stráviteľné. Obsahuje bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny (o ktorých sa hovorí menej). Ďalej sú to cenné vitamíny B a D a dôležité minerálne látky ako fosfor, jód a vápnik. Niektorí ľudia sa vyhýbajú konzumácii rýb pre kostí, najmä sladkovodným. Šikovná gazdinka dokáže pripraviť chutné jedlá a zbaviť kostí aj takého kapra.

Aké ryby sú najvhodnejšie?
Odborníci na výživu odporúčajú konzumáciu rýb dvakrát týždenne, nemusíme to hneď preháňať, ale netreba tiež na ne zabúdať. Najvhodnejší je najmä losos, tuniak, makrela, pstruh. Dopriať si môžeme aj kapra. Najviac omega -3  z morských rýb obsahuje práve tuniak, makrela, sleď a sardinky. Zo sladkovodných rýb je to najmä úhor, sumec a pstruh.

Príprava jedál z rýb
Varíme, dusíme, smažíme, pečieme, grilujeme, marinujeme, ale podávajú sa aj surové – podľa chuti. Pripravujeme z nich hlavné jedlá, polievky, nátierky, šaláty. Ryby obsahujú veľa vody, svalové vlákna sú kratšie, a preto sú aj rýchlo hotové. Nezabudnite, že nám ryby môžu v jedálničku poslúžiť dvojakým spôsobom. Ak si vyberieme tučnejšie morské ryby, obohatíme telo omega -3 mastnými kyselinami a omega-6 mastnými kyselinami. Menej tučné ryby volíme skôr pri redukcii hmotnosti. Vyhneme sa tak drastickým diétam. Motivoval vás článok? Ak áno, potom splnil svoj cieľ. Stačí už len vybrať vhodný recept.

Autor: Anna