Ruky – vaša vizitka

Pri starostlivosti o pleť, vlasy a celkový výzor častokrát zabúdame na nechránené časti tela. Ruky a pokožku rúk mnoho z nás zanedbáva. Potom nás trápia vysušené ruky a zádery okolo nechtov. Aby vaše ruky pôsobili upravene je potrebné sa o ne riadne starať. Prezradíme vám ako na to!

Čo im škodí
Ženské práce taktiež rukám nepridávajú. Pri praní a varení si ich často musíte namáčať do vody, hlina zo záhrady taktiež pokožke škodí. Koža na rukách sa stane popraskanou a vysušenou, pretože používaním hygienických prostriedkov sa zbavuje prirodzenej ochrany – odmasťuje sa. Rovnako negatívne vplýva na pokožku rúk aj nastupujúce zimné obdobie, v ktorom ruky potrebujú intenzívnejšiu starostlivosť ako kedykoľvek predtým. Pokožka je vystavená hneď niekoľkým nepriaznivým faktorom. Chlad, mráz, prudký vietor, suchý vzduch izieb.

Mydlite a krémujte
Nemali by ste zanedbávať výber správneho mydla. Najmä po zime, kedy je pokožka suchšia, by ste mali siahnuť po kvalitnejších krémových mydlách, alebo tých s prísadou prírodných olejov. Po umytí ruky vždy dôkladne vysušte, inak budete mať kožu okolo nechtov stále vysušenú a budú sa tvoriť zádery. Ruky ošetrujte hydratačným alebo zvláčňujúcim krémom. Pre dennú starostlivosť sú lepšie hydratačné prípravky, ktoré ruky nezamastia. Preto to môžete zopakovať aj viackrát za deň - po každom umytí rúk, ráno, pred spaním, po zložení rukavíc, alebo len tak, keď si na to spomeniete. Rukám dodáte nielen hydratačné látky, ale pomôžete pokožke zvýšiť jej prirodzené ph, zabránite vysušovaniu a vzniku nepekných šupiniek a vrások. Pre nočné ošetrenie sú vhodné mastnejšie krémy. Počas noci môže krém pokojne pôsobiť. Môžete si dopriať aj zábal. Stačí, ak si osvedčený krém nanesiete v hrubšej vrstve a navrch si dáte mikroténové alebo jemné bavlnené rukavice. Teplo zlepší vstrebávanie tukových látok

Masírujte
Najlepšie tesne pred spaním doprajte svojim rukám niekoľkominútovú masáž. Vďaka nej sa nielen uvoľnia, ale masáž pomáha lepšiemu vstrebaniu krémov a olejov. Naneste na ruky rovnomernú vrstvu hydratačného krému alebo detského oleja, a pomaly masírujte krúživými pohybmi každú ruku aspoň 10 minút. Nevynechajte ani jednotlivé prsty a sústreďte sa na kožičku okolo nechtov.

Rozmaznávajte
Raz do týždňa rozmaznajte svoje ruky bylinkovým kúpeľom. Vo väčšej miske zalejte sušené bylinky ako žihľavu, šalviu alebo kamilky horúcou vodou, nechajte chvíľku vyluhovať a následne ponorte ruky aspoň na 15 minút. Neskôr poriadne utrite dosucha a naneste hrubú vrstvu hydratačného krému. Alebo ruky ponorte do vlažného oleja (mandľový, slnečnicový, olivový). Po vytiahnutí rúk olej votrite do pokožky. Účinná je aj medová kúra: zmiešajte lyžičku medu a lyžičku olivového oleja a zmes votrite do pokožky. Navlečte si na ruky mikroténové sáčky a nechajte pôsobiť 30 minút.

Cvičte
Cvičenie nielenže posilní vaše ruky, ale aj krásne prekrví, urobí ich pružnými a jemnými. Cviky si môžete vymyslieť aj samy, uvidíte aká pravidelnosť a intenzita vám najviac vyhovuje, aby ste ich zbytočne nepresilili.

Noste rukavice (vždy!)
Pokožka ženských rúk je veľmi tenká a jemná, a preto by ste ju mali za každých okolností chrániť pred vplyvom vonkajšieho prostredia. Nezabúdajte nosiť gumené rukavice aj pri upratovaní a umývaní riadu, najmä ak používate agresívne čistiace prostriedky.

Venujte svojim rukám dostatočnú starostlivosť, ktorú si právom zaslúžia, veď bez nich by sme väčšinu činností nedokázali urobiť. A sú to práve ruky, ktoré prezradia náš skutočný vek a považujú sa za vizitku každej ženy.

Autor: Janka Radimáková