Ruky sú vizitkou ženy. Staráte sa o ne?

Hovorí sa, že vzhľad nechtov i rúk o žene mnohé vypovedá. Ak nemáte čas chodiť každý týždeň na manikúru či pedikúru, tieto riadky sú adresované práve vám. O krásu rúk sa dokážete postarať aj samy! Stačí si nájsť na seba chvíľku čas a výsledky určite nenechajú na seba dlho čakať. Urobte zo starostlivosti o ruky rituál, na ktorý sa budete tešiť.

Základná manikúra
Čo potrebujú nechty, aby boli silné a pevné? Veľmi dôležité je pravidelné pilníkovanie. Tým zabezpečíte, že sa len tak ľahko nezlomia a držia tvar. Musíte však dať pozor na to, akým smerom nechty pilníkujete. V žiadnom prípade nechoďte pilníkom zo strany na stranu. Správny postup je nasledovný: pilníkujte od kraja smerom ku stredu nechtu.

Manikúrové nožničky alebo štikacie klieštiky na nechty sú tiež dobrými pomocníkmi, aj keď veľa odborníkov sa zhoduje na tom, že nechty sa majú zásadne skracovať iba pilníkom. Ak sa rozhodnete pre nožničky či klieštiky, treba dbať na to, aby neboli tupé. V tom prípade vám necht viac poškodia, ako posilnia.
V rámci starostlivosti o ruky je, samozrejme, veľmi dôležité čistenie nechtov (stačí namočiť ruky na niekoľko minút do vody), ktoré treba absolvovať na úvod starostlivosti. Potom nasleduje zatláčanie nechtovej kože, pilníkovanie, nakoniec hydratácia a regenerácia nechtov i pokožky rúk pomocou masky alebo krému.

Dodržiavanie zdravého stravovania
To, čo jete, sa jednoznačne odzrkadlí na vzhľade vašich nechtov. Ak sa na nich nachádzajú biele škvrny, signalizujú nedostatok vápnika. V tom prípade by ste mali do svojho jedálnička zaradiť mliečne výrobky, lieskové orechy, sezamové semiačka, tmavozelenú zeleninu (kel, brokolica) alebo sardinky s kosťami. Alkohol, veľa kofeínu a fajčenie zapríčiňujú vyplavovanie vápnika z tela. Čiže nadmerné pitie kávy a destilátov škodí nielen celkovému zdraviu, ale vo veľkej miere aj vašim nechtom.

Doprajte svojim rukám oddych
Ak sa večer nikam nechystáte, len tak sedíte pri televízii a pozeráte film, môžete si ruky natrieť hrubšou vrstvou hydratačného krému. Krém tak má dostatok času vstrebať sa do pokožky a tým ju zvláčni, čiastočne odstráni a zmäkčí zhrubnutú nechtovú kožtičku. Na druhý deň budú ruky zaručene krajšie.
Priaznivo na ruky pôsobia aj olivový alebo argánový olej. V prípade, že sa vám často robia zádery, potierajte si poškodené miesta vatovým tampónom namočeným v niektorom z uvedených olejov. Určite sa po pár dňoch zahoja.

Tvar nechtov môže veľa naznačiť aj o zdravotnom stave a charaktere človeka. Vraj ak má niekto úzke a dlhé nechty, je náchylnejší na choroby dýchacích ciest. Človek s krátkymi nechtami je energický, ale často aj hádavý až agresívny. Široké nechty charakterizujú energického, aktívneho, ale aj večne nespokojného človeka. Triezvo zmýšľajúca osoba, ktorá sa vie za každých podmienok ovládať, má necht hranatého tvaru.

-m-