Rukola prospieva zdraviu! Jete ju?

V dnešnej dobe je rukola obľúbená a často využívaná. Na výslnie sa však dostala až v posledných rokoch. Pochádza z Apeninského polostrova. Má veľmi výraznú chuť, čo možno nie všetci ocenia, ale pre milovníkov zaujímavých chutí je ako stvorená. Vďaka štipľavo-horkastej chuti, ktorou disponuje, je to správna ingrediencia do šalátov, cestovín, mäsových pokrmov alebo len tak na pizzu.

V prípade, že vás omrzeli klasické šaláty z čínskej kapusty, ľadového šalátu, špenátu, určite siahnite po „kráľovnej šalátov“ – rukole. Predstavuje príjemné spestrenie jedálnička kvôli jedinečnej chuti i zaujímavému vzhľadu. Samozrejme, disponuje množstvom cenných látok.

Rukola a obsah živín
Rukola obsahuje veľké množstvo betakaroténu a vitamínu C. Céčko je jedným z najvýznamnejších antioxidačných látok, ktoré bojujú proti škodlivým voľným radikálom.

Rukola je skvelá zelenina na podporu imunity, pomáha pri detoxikácii a je aj prevenciou proti rakovine. Prináša úľavu od črevných problémov a pôsobí aj ako diuretikum. Pravidelná konzumácia rukoly tiež zmierňuje únavu a vyčerpanosť. Odvar z korienkov tejto rastlinky je zase vynikajúci pri tráviacich problémoch. Má aj antibakteriálne a protivírusové účinky, ktoré môžu zabrániť vzniku nepríjemného HPV vírusu.

Za povšimnutie stojí aj obsah vitamínu K. Zaujímavosťou je, že už sto gramov rukoly pokryje odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu na 90 percent. Tento vitamín je nevyhnutný pre zdravie kostí, ale bojuje aj proti vzniku Alzheimerovej choroby.

Dá sa kúpiť i vypestovať
Rukola je bežne k dispozícii v každom obchode s potravinami alebo na tržnici. Ak chcete, môžete si ju aj sami vypestovať. Je to celkom jednoduché. Môžete ju pestovať ako súčasť zeleninového záhonu, na balkóne, na okennom parapete či dokonca na vatičke (aj v zimných mesiacoch). Čím viac ju otrhávate, tým viac dorastá.

Rukola v kuchyni
Je charakteristická svojou pikantno-horkou chuťou, takže zaručene dokáže spestriť každé jedlo. Obľúbená je v talianskej kuchyni. Perfektne sa k nej hodí olivový olej, cherry rajčiny, cesnak, mozzarella a parmezán.
Vhodná je tiež ako príloha k jedlám. Stačí zľahka osmažiť cesnak na olivovom oleji a na malú chvíľu pridať lístky rukoly. Takto jednoducho získate originálnu prílohu k jedlám z mäsa alebo rýb.

Čo poviete na rukolové pesto? Na jeho prípravu potrebujete: čerstvú rukolu, olivový olej, cesnak, vlašské orechy, parmezán, čierne mleté korenie, šťavu z citróna. Postup je úplne jednoduchý. Všetko spolu rozmixujte alebo roztlčte v mažiari. Vzniknutú hmotu ochuťte korením a pokvapkajte šťavou z citróna. Potrite si pestom chrumkavú ciabattu (taliansky biely chlieb), pridajte k tomu cherry rajčiny. Dobrú chuť!

Chutné a zdravé klíčky
Rukolu tiež môžete nechať vyklíčiť a klíčky následne konzumovať. Obsahujú celý rad vitamínov ako vitamíny A, B, E a K. Nechýbajú tiež minerály: horčík, vápnik, železo a fosfor. Takéto klíčky zaručene neobsahujú žiadne konzervačné látky.

-m-