Rovnako sladká chuť, ale menej cukru. Taký je cukor budúcnosti

 Nadmerná konzumácia cukru patrí medzi hlavné príčiny mnohých civilizačných ochorení. Nestlé chce prispieť k riešeniu a prichádza s revolučným patentom na nový druh cukru. Štruktúra kryštálov je prírodnou cestou zmenená, vďaka čomu si nový cukor zachováva rovnako sladkú chuť, ale obsah cukru je nižší. Ako prvý na svete začal nový cukor používať vo výrobe český závod Zora v Olomouci.

Do potravinárskeho priemyslu vstupuje inovácia v podobe štruktúrovaného cukru. Nejde pritom o žiadnu umelú náhradu. Nový cukor sa vyrába prírodnou cestou tak, že štruktúra kryštálov cukru sa zmení na porézne, prevzdušnené. Na jazyku sa rýchlejšie rozpúšťajú a chuťové poháriky rýchlejšie vnímajú sladkú chuť. Vďaka tomu je možné vo výrobkoch dosiahnuť nižší obsah cukru pri zachovaní rovnako sladkej chuti.
 

  • Inšpiráciou bola cukrová vata

Výživovými vlastnosťami potravín sa dlhodobo venujú vedci vo výskumnom centre Nestlé vo švajčiarskom Lausanne. K prevratnému vynálezu ich inšpirovala cukrová vata predávaná na kolotočoch. Cukor použitý na jej výrobu je vysoko prevzdušnený, v ústach sa okamžite rozpúšťa a omnoho rýchlejšie navodzuje pocit sladkosti. Klasický kryštálový cukor sa naopak rozpúšťa pomaly a človek chuťovo vníma len malú časť, ktorú prehltne. Pri výrobe štruktúrovaného cukru sa zmiešava cukor, sušené mlieko a voda. Zmes je následne pod tlakom vstrekovaná do horúceho vzduchu a dochádza k prevzdušneniu molekúl látky. Veľmi podobným spôsobom sa z bežnej kávy vyrábajú rozpustné granuly instantnej kávy.
 

  • Mliečna tyčinka s novým cukrom

S nápadom využiť nový typ cukru prišla spoločnosť Nestlé už pred dvoma rokmi. Prvým výrobkom s použitím štruktúrovaného cukru sa stala anglická Milkybar, resp. Mliečna tyčinka, ktorá bola vo Veľkej Británii na trhu už od 30. rokov minulého storočia. Nová Milkybar Wowsomes je na trhu od apríla tohto roku. Obsahuje mlieko, chrumkavé ovsené cereálie a je vyrobená len z prírodných ingrediencií, bez použitia sladidiel. Nová tyčinka je spoločným dielom tímov zo Švajčiarska, Anglicka a Čiech. Ako prvý na svete vyrába s novým cukrom český závod Zora v Olomouci. Produkuje pre český aj zahraničný trh a práve pre trh vo Veľkej Británii vyrába čokoládové tyčinky s unikátnym novým cukrom. Vďaka nemu obsahujú tyčinky Milkybar Wowsomes o 30 % menej cukru a chutia rovnako sladko.
 


Závod Zora v Olomouci
Závod Zora vyrába v Olomouci čokoládu a čokoládové cukrovinky už od roku 1898. Ročná produkcia predstavuje viac ako 41 000 ton, pričom viac ako polovica mieri za hranice Českej a Slovenskej republiky, a to do Anglicka, Španielska, Nemecka, Poľska, Bulharska a Kuvajtu. Na český a slovenský trh dodáva čokolády Orion, čokoládové tyčinky Margot, Kofila, Ľadové gaštany či bonboniéry Modré z neba a ďalšie desiatky tradičných cukroviniek. Zlepšovaniu výživových vlastností výrobkov sa Nestlé venuje dlhodobo. Medzi rokmi 2000 a 2013 sa podarilo znížiť na celom svete obsah cukru vo výrobkoch o 32 %. Do roku 2020 chce Nestlé dosiahnuť zníženie o ďalších 5 %.