Rok 2021 je Medzinárodným rokom ovocia a zeleniny. Prečo by ste ich mali jesť?

Aj v prípade, že sa nezaujímate o zdravý životný štýl, zrejme viete, že denne by ste mali prijať minimálne pol kila zeleniny a ovocia. Toto množstvo ako tak pokryje potrebu vášho tela na dôležité látky, ktoré sú v ovocí a zelenine zastúpené.
Na prospešnosť konzumácie ovocia a zeleniny poukazuje aj skutočnosť, že rok 2021 je Medzinárodným rokom ovocia a zeleniny. Pre tento krok sa rozhodlo valné zhromaždenie OSN, pretože považuje za nutné zvýšiť povedomie o výhodách konzumácie ovocia a zeleniny, ale aj napríklad o znižovaní odpadu súvisiaceho s ich produkciou a spracovaním.
Prečo jesť zeleninu a ovocie?
1. Sú zdrojom cenných látok

V zelenine a ovocí sú zastúpené vitamíny, minerály, stopové prvky a vláknina, ale aj rôzne antioxidanty, chrániace bunky pred poškodením škodlivými voľnými radikálmi. Ak chcete prijať čo najpestrejšiu škálu antioxidantov, snažte sa jesť pestrofarebné ovocie a zeleninu. V plodoch zelenej farby ja napríklad chlorofyl, vo fialových antokyány, v oranžových a červených lykopén či betakarotén.
2. Spestria jedálniček
Doprajete si denne dve jablká už niekoľko rokov? Jednak je to málo z pohľadu živín, a jednak chuť jabĺk vás už ničím neprekvapí. Zelenina a ovocie sú fascinujúce i v tom, že majú rôzne chute a textúry. Nebojte sa skúšať a objavovať!
3. Doplnia vlákninu
Väčšina Slovákov neprijme denne ani polovicu z odporúčanej dennej dávky vlákniny, čo je 25 – 30 g. Hoci sa vláknina nachádza v mnohých potravinách, ako sú strukoviny, orechy, semená či celé zrná, hojne je v rozpustnej i nerozpustnej forme obsiahnutá i v ovocí a zelenine.
4. Chráni pred civilizačnými ochoreniami
Za tento účinok sú zodpovedné už spomínané antioxidanty, ktoré majú aj protizápalové vlastnosti. Dnes už vieme, že za chronické ochorenia je zodpovedný najmä pretrvávajúci zápal v tele. Prechádzať mu môžeme aj dostatočnou konzumáciou ovocia a zeleniny.
5. Predstavujú pohodlné občerstvenie
Väčšinou ich stačí dôkladne umyť, zbaviť šupky (banány, citrusy), poprípade nakrájať. Ovocie väčšinou konzumujeme čerstvé, zeleninu môžete tepelne upraviť. Napríklad v paradajkách sa tepelnou úpravou znásobí množstvo lykopénu. Väčšinou sa však jedná o jednoduchú a rýchlu prípravu na panvici či vo woku.
6. Aj mrazené a sušené sa počítajú
Najmä počas zimných mesiacov je dobrým doplnkom čerstvej zeleniny a ovocia mrazené alebo sušené. Pri sušenom ovocí si treba dať pozor na kvalitu, vyhýbať sa tomu s pridanými cukrami a konzumovať ho s mierou.
Mirka