Rohové šatníkové skrine a iné úložné riešenia do zdieľaných miestností

Obmedzené metre štvorcové sú častým problémom mestských domácností, kde zdieľanie spoločného priestoru nie je ničím neobvyklým. Rodičia zdieľajú miestnosť s dieťaťom alebo sa viacerí súrodenci delia o detskú izbu. Urobte si prehľad o najšikovnejších riešeniach a kusoch nábytku, ktoré zabezpečia dostatok úložného priestoru pre každého.

Úložného priestoru nikdy nie je dosť. Obzvlášť, keď sa oň musíte deliť s ostatnými členmi domácnosti alebo partnerom. V takomto prípade hľadáte efektívne možnosti, ako využiť každý meter štvorcový, vrátane atypických výklenkov či ťažšie dostupných miest.

Rohové šatníkové skrine  

Jedným z riešení sú praktické rohové šatníkové skrine. Pre lepšiu organizáciu a oddelenie položiek môžete šatníkovú skriňu, okrem štandardných políc a závesných tyčí, vybaviť aj rôznymi skladovacími systémami. Môže ísť napr. o drôtené koše s vysúvacími koľajničkami, vešiaky na nohavice, textilné úložné škatule, boxy a podobne.

Tip: Pri výbere konkrétneho modelu odporúčame siahnuť po univerzálnej rohovej skrini. Môžete sa totiž rozhodnúť, na ktorú stranu bude orientovaná.

Komody a rohové komody

Ďalšou alternatívou sú viacúčelové komody, ktoré okrem možnosti odkladania vecí do vnútorného priestoru poskytujú aj iné funkcie, vďaka čomu ušetríte cenný priestor (napr. komody pod TV, komody s prebaľovacím pultom a iné). Pre maximálne využitie miesta sú opäť rozumnou voľbou rohové komody.

Výhodou komody so zásuvkami je aj jednoduchý prístup do zadných častí a prispôsobivosť vnútra. Vďaka priehradkám a organizérom sa vám veci nezmiešajú. Okrem toho si môžete určiť, ktorá zásuvka patrí vám a ktorá vášmu “spolubývajúcemu”.

Vstavané skrine

Premyslene navrhnutá vstavaná skriňa vám pomôže využiť priestor na maximum. Môže sa rozprestierať po celej ploche steny, prípadne umožňuje využitie priestoru nad dverami, ktorý by inak zostal bez povšimnutia (nadstavec na skriňu). Na rozdiel od šatníkových skríň s klasickým systémom otvárania (dvoj, troj a viac-dverové) sa tu stretávame s posuvným systémom, ktorý nezasahuje do priestoru.

Tip: Ak vstavaná skriňa nesiaha od steny po stenu, môžete využiť jej vonkajšiu bočnú stranu - zaveste na ňu vešiak, resp. háčik s prísavkou bez toho, aby ste skriňu znehodnotili mechanickými zásahmi (napr. navrtávanie dier).

Úložný box pod posteľ

Využite aj skrytý priestor pod posteľou. V prípade detskej izby je z pohľadu úložného priestoru praktickejšie vlastniť dve jednolôžkové postele namiesto poschodovej, ktorá poskytuje iba jednu zdieľanú skladovaciu plochu.

Oplatia sa postele so zabudovaným úložným priestorom - otváranie zhora pozdĺž roštu alebo spredu. Ak však takýto model doma nemáte, môžete si kúpiť praktické zásuvky, tzn. pevné drevené boxy na kolieskach, ktoré pod ňu zasuniete - otváranie z boku postele.

Musíte však dbať na dostatok priestoru na ich plné otvorenie, aby ste sa dostali aj do zadnej časti zásuvky. Tá bude zasahovať do izby, preto by iný nábytok alebo huňaté shaggy koberce mohli byť prekážkou.

Tip: Ak vás ani jedna z možností využitia priestoru pod posteľou nezaujala, môžete zvážiť textilné boxy z tkaniny. Sú cenovo dostupné a tvarovo prispôsobiteľné.

Drobné rady pre zlepšenie organizácie

Keď už úložný priestor máte a vyčerpali ste všetky nábytkové možnosti, je len na vás, ako ho využijete. Prinášame vám pár rafinovaných riešení, ktoré vám môžu pomôcť udržiavať v zdieľaných šatníkových skriniach a komodách poriadok.

  1. V skriniach so závesným systémom môžete znásobiť svoj priestor pomocou multifunkčných vešiakov, ktoré obsahujú niekoľko očiek na uchytenie ďalších vešiakov pod seba.
  2.  Dobre si vyberajte úložné systémy pre jednoduchú organizáciu - pri deťoch ich môžete rozlíšiť farebne alebo použiť menovky. Ak sa nedá inak a zdieľate aj jednotlivé zásuvky v komode, použite rozdeľovače.
  3. Predmety zoskupujte do podobných kategórií. Asi netúžite po tom, aby niekto vedľa vašich luxusných šperkov skladoval ponožky.


Tip: Počuli ste už o službách profesionálnej organizácie šatníka? Odhoďte predsudky a nechajte si s náročným projektom organizovania a upratovania poradiť.