Rodinná kúpená bez kompromisov. Ako vytvoriť funkčný a štýlový priestor?

Zariaďovanie rodinnej kúpeľne môže byť výzvou, ale zároveň skvelou príležitosťou na vytvorenie pohodlnej zóny pre každého člena domácnosti. Či už plánujete kompletnú rekonštrukciu alebo len menšie úpravy, je dôležité myslieť na praktickosť, dostatok úložných priestorov, bezpečnosť a odolné materiály. Aj rodinná kúpeľňa môže byť praktická a štýlová zároveň. Na aké prvky sa primárne zamerať, aby bolo užívanie kúpeľne príjemným zážitkom bez stresu?

Priestranné umývadlo je nevyhnutnosť

Rána môžu byť v kúpeľni hektické a priestor pri umývadle je tým najviac žiadaným. Aby ste sa vyhli zbytočným stresom a nutnosti presného plánovania rannej rutiny, vyberte do kúpeľne dvojumývadlo alebo umiestnite dve umývadlové misy vedľa seba, pokiaľ to priestor dovoľuje. Poskytnú dostatok miesta na hygienu, ale aj na skrášľovanie pri zrkadle. „Alternatívou môže byť voľba jedného podlhovastého umývadla, ku ktorému sa zmestí viac ako jedna osoba. Aj taký nepatrný detail vytvorí dostatok priestoru pred zrkadlom a ušetrí veľa času pri rannej hygiene. Pri voľbe umývadla nezabúdajte ani na prítomnosť odkladacích plôch, vďaka ktorým budú hygienické potreby neustále po ruke,“ radí Iva Šedivá, vedúca marketingovej komunikácie spoločnosti Laufen SK a CZ, ktorá upozorňuje, že pokiaľ je priestoru nedostatok, môžete voliť aj kompaktný variant umývadiel, ktoré šetria miesto, ale poskytnú potrebný komfort a maximálnu funkčnosť.

Vaňa alebo sprcha?

Ak zariaďujete kúpeľňu pre rodinu s menšími deťmi, najideálnejším riešením je kombinácia oboch. Zatiaľ čo sprcha je rýchlym a praktickým riešením pre dospelých, pre deti je vhodnejšie zvoliť vaňu s nižším okrajom, prípadne vstupným stupienkom. Rozhodne ale nebude len doménou ratolestí. S radosťou ju využijú aj dospelí na relaxačné kúpele. Pri výbere vane je vhodné zamerať sa na odolný materiál, varianty s protišmykovým povrchom a taktiež sa vyvarovať príliš ostrých hrán. „Vane z kolekcií Laufen sú vyrobené z pokročilých materiálov Sentec, Marbond alebo Saphirkeramik. Okrem hladkého a na dotyk príjemného povrchu sú taktiež veľmi odolné, protišmykové a antibakteriálne, vďaka čomu zvyšujú bezpečnosť a hygienu v kúpeľni, čo ich robí ideálnymi pre rodinné kúpeľne,“ popisuje Iva Šedivá.

Úložné priestory a organizéry zabránia chaosu

Viac ľudí znamená viac kozmetických a hygienických potrieb, do kúpeľne preto zakomponujte dostatok úložného miesta. Chýbať by nemali umývadlové skrinky so zásuvkami, závesné skrinky s poličkami a pokiaľ miesto dovolí, tak aj kúpeľňové komody. Obľúbené sú zrkadlové skrinky, do ktorých útrob je možné šikovne vyskladať kozmetické produkty a na vonkajšie poličky po stranách odložiť najčastejšie používané potreby. Nevyhnutným prvkom v každej kúpeľni sú taktiež organizéry. Pomôžu s usporiadaním drobnejším prvkov a ľahšie v miestnosti udržia poriadok aj vo väčšom počte ľudí. „Pri výbere kúpeľňových skriniek sa orientujte primárne na kvalitu materiálu, ktorý musí dlhodobo odolať vlhkosti v miestnosti. Zamerajte sa ale aj na doplnkové funkcie ako je šikovné členenie vnútorného priestoru, tiché zatváranie dvierok alebo zásuvky s pomalým dojazdom,“ radí Iva Šedivá.

Toalety radšej zvlášť

Ak máte dostatok priestoru, najvhodnejšie je umiestniť toaletu do samostatnej miestnosti. Vyhnete sa situácii, keď chce viacero členov rodiny využívať kúpeľňu v rovnaký čas a navzájom sa blokujú. Praktické je doplniť ju aj o bidet. Riešením, ktoré šetrí v kúpeľni miesto, sú potom sprchovacie toalety kombinujúce funkciu WC a bidetu zároveň. Neopomínajte ale ani technológie. Veľmi praktické sú najmodernejšie toalety s tichým splachovaním. „Spoločnosť Laufen vyvinula špeciálnu technológiu SilentFlush, vďaka ktorej je splachovanie výrazne tichšie, takže nočnými alebo skorými rannými výletmi na toaletu nikoho nerušíte. Splachovanie je súčasne úsporné a efektívnejšie oplachuje vnútorný priestor misy, čím ju udržuje dlhšie čistú,“ dopĺňa Iva Šedivá. Ak zvolíte riešenie so samostatnou toaletou, nezabudnite tiež na praktické umývadlá, ktoré sú pre miestnosť s toaletou plne dostačujúce a zároveň sú priestorovo úsporné.

Dvojumývadlo z kolekcie MEDA

Dizajnové umývadlo z radu MEDA zaujme modernými líniami a minimalistickým prevedením. Do kúpeľne ho možno umiestniť samostatne, možno je aj variant s umiestnením do nábytku. Pozdĺž zadnej hrany a uprostred ponúka miesto na odloženie hygienických potrieb. K dispozícii je v klasickej bielej, ďalej potom v trendy matnom prevedení v čiernej a grafitovej. Umývadlá skvele doplnia priestranný nábytok z rovnakej série.

 

Umývadlo z kolekcie SONAR

Priestorovo úsporné umývadlo je ideálnym riešením pre samostatnú miestnosť s toaletou. Vyznačuje sa ladnými tvarmi kopírujúcimi presné geometrické línie, a aj napriek malým rozmerom poskytuje miesto na odloženie mydla. Je vyrobené z extrémne odolnej a inovatívnej keramiky Saphirkeramik, ktorá po dekády odolá bežnému opotrebovaniu a zachová si pôvodnú krásu.

Úložné priestory LANI

Skrinky pod umývadlá, závesné skrine, ale aj zrkadlové skrinky. V kúpeľni je potrebné využiť každý centimeter, preto nesmú chýbať adekvátne úložné priestory. Skrinky z radu LANI ponúkajú miesto na uschovanie hygienických potrieb, uterákov a ďalších nevyhnutností. K dispozícii sú v bielom mate a lesku, módne grafitové, v prevedení divoký dub, ale aj v ďalších 40 rôznych odtieňoch. Zásuvky disponujú pomalým dojazdom, dvierka zas tichým zatváraním.