Rodinná grilovačka v byte? Stačí mať ten správny gril!
Letná grilovačka na záhrade je skvelá, no zorganizovať sa dá aj bez záhrady. Grilovať predsa môžete aj na balkóne, s elektrickým grilom dokonca priamo v kuchyni. Elektrický gril je skvelý aj na každodennú rýchlu prípravu jedla, ktoré je navyše zdravé a zároveň chutné.
Aký typ grilu však bude pre vás najlepší?
Plynový, elektricky alebo gril na uhlie?
Ak máte byt s terasou alebo balkónom, môžete si vybrať ktorýkoľvek gril, nielen ten elektrický.
Gril na drevené uhlie prináša nezameniteľnú chuť a vôňu jedla. Práve to je najväčšia výhoda, ktorú tieto grily majú. Používať ich môžete iba vonku, nedávajú vám možnosť regulovať teplotu a ich údržba a čistenie je náročná, aspoň v porovnaní s elektrickým grilom. Samozrejme je potrebné rozložiť oheň, „nažhaviť“ uhlíky a rozpáliť gril, aby mal tú správnu teplotu. Samotná príprava jedla môže trvať dlhšie ako na plynovom alebo elektrickom grile. Gril na uhlie je však cenovo veľmi dostupný a menšie grily sa pohodlne zmestia aj na malý balkón.
Plynový gril je síce drahší a väčší, ale nedymí, príprava aj údržba grilu je nenáročná a mastnota sa menej pripaľuje. Grilovanie na plynovom grile je v podstate rovnako jednoduché ako varenie na plynovom sporáku. Potrebujete iba plynovú bombu a stlačenie jedného tlačidla, aby ste gril pripravili. Väčšina plynových grilov umožňuje výmenu klasickej grilovacej plochy za grilovací lávový kameň či wok panvicu.
Elektrické moderné grily sa ako jediné dajú používať aj v interiéri, takže sú ideálne na grilovačku v byte aj na každodenné používanie.
Ktorý elektrický gril je pre vás ten pravý?
Elektrický gril je najuniverzálnejší typ, ktorý sa dá používať v interiéri aj v exteriéri, jediné čo potrebujete je prístup k elektrickej energii. Kvôli grilovačke tak nemusíte dokonca ani vstať z pohodlnej pohovky a môžete ju spraviť v kuchyni alebo pokojne aj v obývačke, pretože gril nedymí.
Elektrický gril vám umožňuje regulovať teplotu a údržba je nenáročná. Dá sa na ňom pripravovať mäso, zelenina, syr aj volské oko. Keď si budete vyberať elektrický gril premyslite si, či vám bude stačiť klasický stolný gril alebo kontaktný gril. Kontaktný gril je skvelý aj na zapekanie sendvičov a prípravu panini. Grilovanie z oboch strán urýchli aj grilovanie mäsa a zeleniny, zároveň bude prepečenie rovnomernejšie. Neviete sa rozhodnúť? Vyberte si model, ktorý sa dá používať ako stolný aj kontaktný gril.
V každom prípade je dôležitý povrch grilovacej plochy, ktorý je najčastejšie z liatiny, kameňa, keramiky alebo teflónu. Všetky tieto materiály sú nepriľnavé a dobre sa čistia. Každý elektrický gril umožňuje regulovať teplotu a nastaviť ju na konštantnú hodnotu.
Ak si chcete dopriať špičkový gril, vyberte si inteligentný model s automatickými programami na prípravu rýb, mäsa, zeleniny, sendvičov a steakov. Steak pripravený na elektrickom grile tak bude prepečený presne tak, ako si želáte.