Rizikové povzbudenie

15. augusta je Medzinárodný deň energetických nápojov a pri tejto príležitosti chce nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest zvýšiť povedomie o rizikách, ktoré so sebou prináša konzumácia týchto drinkov. Výsledky tohtoročného testu zameraného na zloženie energetických nápojov boli alarmujúce.

Energetické nápoje sa stali obľúbeným zdrojom rýchlej energie pre študentov, vodičov, pracovníkov na smeny a v posledných rokoch, žiaľ, aj pre deti. Hoci sľubujú okamžitý prísun energie a povzbudenia, nie sú vhodné pre každého. Najväčším problémom je ich vysoký obsah kofeínu, problémy však môže spôsobiť aj cukor. Namiesto rád na výber energetických nápojov by sme sa preto mali zamerať na možné riziká spojené s ich konzumáciou.

Zloženie energetických nápojov je naprieč trhom podobné. Hlavnou stimulujúcou látkou je kofeín, ktorého obsah sa v týchto v nápojoch pohybuje približne medzi 25 mg a 200 mg na jedno balenie. Vyššie dávky kofeínu, v priemere 150 mg, sa obvykle nachádzajú v pollitrových baleniach. Nadmerný príjem kofeínu môže viesť k nervozite, úzkosti a poruchám spánku. Z tohto dôvodu by sa mali energetickým nápojom vyhýbať tehotné a dojčiace ženy a tiež deti – u nich môže konzumácia týchto nápojov viesť k prekročeniu maximálneho bezpečného denného príjmu kofeínu. „Napríklad dvanásťročné dieťa s hmotnosťou okolo 42 kilogramov by za celý deň nemalo prijať viac ako 126 mg kofeínu. Laboratórium však odhalilo, že viac ako bezpečnú dennú dávku by im v jedinom balení dodalo rovno deväť z dvadsiatich testovaných vzoriek,“ uvádza šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Ďalšou bežnou stimulačnou látkou v energetických nápojoch je taurín, aminokyselina podporujúca mozgovú činnosť a fyzickú výkonnosť. Niektorí jedinci však môžu byť na taurín citliví. Energetické nápoje často obsahujú aj značné množstvo cukru. Dlhodobá nadmerná konzumácia sladených nápojov môže prispieť k nárastu hmotnosti a vzniku zubných kazov. Niektorí výrobcovia preto znižujú obsah cukru použitím náhradných sladidiel. „Niekoľko z testovaných nápojov obsahovalo viac ako 10 kociek cukru v jednom pollitrovom balení. To je dvakrát viac ako celodenná odporúčaná dávka pre deti a v mnohých prípadoch je možné jedným balením energetického drinku prekročiť aj odporúčanú dennú dávku pridaného cukru pre dospelých, ktorá je 50 gramov na deň,“ upozorňuje Hoffmannová z dTestu.

V Českej republike pripravili poslanci zo zdravotníckeho výboru novelu zákona o regulácii predaja týchto nápojov, pričom jej schválenie by znamenalo, že si energetické nápoje budú môcť kúpiť iba osoby staršie ako 18 rokov. Na Slovensku prišiel podobný návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Tá by po schválení priniesla zákaz predaja nápojov s obsahom kofeínu, taurínu alebo draslíka deťom mladším ako 15 rokov. Zistené informácie z testu spotrebiteľskej organizácie dTest dokazujú, že by to boli v obidvoch krajinách kroky správnym smerom.

Naj zistenia podľa dTestu:

  • Najvyšší obsah kofeínu – Prime Energy Drink a 196 mg kofeínu v balení. Nadbytok kofeínu vedie k nespavosti, zrýchlenému srdcovému tepu alebo nesústredenosti.
  • Najvyššia dávka cukru – Big Shock Original a 66 g cukru v balení. Svetová zdravotnícka organizácia pritom odporúča deťom maximálne 25 gramov pridaného cukru denne.
  • Najkyslejšie pH – Big Shock Original a 2,5 pH. Poškodenie skloviny nastáva pri hodnote pH nižšej ako 5,5.

Podrobné výsledky testu 20 vzoriek známych aj reťazcových značiek energetických nápojov nájdete na webe dTest.

 

 

 

 

 

 

Zdroj foto: pixabay.com