Riziko demencie znižujú domáce práce i stretávanie sa s ľuďmi

Zdá sa, že fungovanie mozgu vo vyššom veku dokážu ovplyvniť také jednoduché činnosti, ako napríklad upratovanie bytu, práca v záhradke či posedenie pri káve s priateľmi.

Zdravie mozgu a kognitívne funkcie ovplyvňuje viacero faktorov. Odborníci poukazujú na dôležitosť dostatočného a kvalitného spánku, protizápalovú stravu bohatú na antioxidanty, či snahu trénovať svoj mozog, napríklad lúštením krížoviek alebo učením sa nových vecí. Výskumníci v Číne to však poňali trochu inak a nevenovali pozornosť faktorom spôsobujúcim demenciu, ale životnému štýlu. Vo svojej štúdii sledovali životný štýl vybraných účastníkov po dobu niekoľkých rokov. Zaujímalo ich, napríklad to, ako často chodia po schodoch, využívajú dopravu, venujú sa domácim prácam, používajú elektronické zariadenia či v akých intervaloch navštevujú príbuzných alebo chodia do spoločnosti. Súčasťou výskumu bolo tiež zistenie rodinnej anamnézy vzhľadom na riziko demencie.

Aký bol záver bádania vedcov? Odborníci dospeli k tomu, že domáce práce, spoločenské návštevy a cvičenie znižujú riziko vzniku viacerých foriem demencie. Ak chcete vedieť konkrétne čísla, tak potom u tých, ktorí cvičili, kleslo riziko demencie o 35 percent. Tí, ktorí sa venovali domácim prácam, mali riziko demencie nižšie o 21 percent a tí, ktorí sa denne stretávali s rodinou a priateľmi zaznamenali o 15 percent nižšie riziko vzniku demencie.

Tipy, ako znížiť riziko vzniku demencie

Najväčším rizikovým faktorom pre vznik demencie je starnutie. Avšak nemusíte zostať v nečinnosti a čakať, či postihne aj vás. Preventívnymi opatreniami dokážete demencii úspešne predchádzať. Čo je dôležité?

Nevyhnutnosťou je fyzická aktivita. Vyberte si činnosť, ktorá vás baví. Môže ísť o svižnú chôdzu, plávanie či práce v záhradke. Snažte sa však o to, aby ste sa týmto aktivitám venovali pravidelne. Zároveň tým podporíte zdravie srdca, udržíte si zdravú hmotnosť i duševnú pohodu.

Samozrejme, nemenej podstatná je strava. Sústreďte sa na príjem základných, teda minimálne priemyselne spracovaných potravín. Ak neviete, čo by mal váš jedálniček obsahovať, inšpirujte sa napríklad stredomorskou pyramídou.

Vyhnite sa fajčeniu a alkohol pite s mierou. Ak už máte chuť na pohárik, preferujte napríklad kvalitné víno.
Nemenej dôležité je zostať duševne i sociálne aktívnym. Vzdelávajte sa bez ohľadu na vek a obklopte sa priateľmi. Nezabúdajte, že vek je len číslo a nikdy nie je neskoro začať robiť to, čo ste vždy chceli a žiť život, po akom ste vždy túžili.

Mirka